Din cuprinsul articolului
Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește să introducă schimbări majore în cadrul sistemului de salarizare a funcționarilor publici. Motivația acestei hotărâri este legată de neobținerea de fonduri europene sau de blocarea unor proiecte, care au dus la primirea unor bonusuri nemotivate de către unii funcționari publici.
Guvernul va tăia 50% din sporuri în cazul anumitor categorii de funcționari publici. În conformitate cu noile reguli, Ministerul de Finanțe va înainta premierului o listă cu bugetarii care primesc aceste bonusuri, iar acesta va hotărî care dintre aceștia vor pierde respectivele beneficii economice. De remarcat că unele dintre aceste bonusuri constituie creșteri salariale semnificative, cum este cazul primarilor, ce primesc bonusuri de până la 6.000 de lei în plus față de salariu, relatează Newsweek.
În context mai amplu, hotărârea este parte a unui demers al guvernului pentru reformarea sistemului de salarizare și reducerea cheltuielilor bugetare. Este important de menționat însă că unele categorii de funcționari publici, precum cercetătorii, sunt scutite de această măsură ca urmare a rolului lor esențial în procesul de dezvoltare a țării și vor primi o creștere salarială de 50%.
„Este vorba despre unul dintre cele importante proiecte menite să dea un suport direct cercetătorilor din România şi să îi aducă la acelaşi statut pe care îi au cercetători din state membre ale UE. Din acest punct de vedere, astăzi modificăm o legislaţie învechită de peste 20 de ani.
Ultimele modificări au avut loc în anul 2003 şi în anul 2004, iar prin acest model extrem de important facem un salt înspre ceea ce înseamnă statutul cercetătorilor din România similar cu cel din marile centre de cercetare din statele occidentale. Practic, prin acest proiect de lege se echivalează veniturile cercetătorilor din România cu cele ale cadrelor didactice universitare din România, tocmai pentru a fi atractiv şi din punct de vedere financiar”, a afirmat Bogdan Ivan, ministrul cercetării.
50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?
Acesta a evidențiat rolul important al acestor schimbări în sistemul de cercetare din România, precizând că vor face țara mai competitivă la nivel internațional și vor ajuta la creșterea prestigiului cercetătorilor români. Domnia sa a evidențiat, de asemenea, performanțele excelente ale României în sectorul tehnologiilor informaționale, plasând țara pe locul 6 în lume și evidențiind capacitatea acesteia de a deveni un centru pentru tehnologii emergente și inovare.
„Astăzi, România are aproximativ 10.000 de cercetători care lucrează fie în universităţi, fie în institutele de cercetare, fie în mediul privat şi, din această perspectivă, se creează un cadru competitiv prin care atât acei cercetători foarte buni care sunt plecaţi în afară ţării să aibă motivaţia de a se întoarce în România, dar mai ales cei care sunt acum pe băncile şcolii să ştie că pot avea o predectibilitate şi să aibă prestigiu aici acasă.
România se bucură astăzi de cel mai mare număr de IT-işti raportat la numărul de locuitori, raportat la 1.000 de locuitori din Europa şi este locul 6 în lume. Devansează de departe inclusiv Statele Unite ale Americii.
Din acest punct de vedere, prin minţile geniale ale tinerilor IT-işti, România devine una dintre cele mai importante ţări din regiune şi chiar un potenţial hub pentru tehnologii emergente, cercetare şi inovare”, a mai spus Bogdan Ivan.