Din cuprinsul articolului
Bolile cardiace au rămas principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani, potrivit informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății. Mai precis, din anul 2000 și până în prezent, cardiopatia ischemică a fost principala cauză de deces la nivel mondial, cumulând 16% din numărul total de morți. Bolile cardiace afectează toate regiunile lumii și toate țările, indiferent de nivelul veniturilor.
În aceste condiții, sănătatea cardiacă trebuie să constituie o preocupare importantă, mai ales dacă există un istoric familial din acest punct de vedere. Renunțarea la fumat, monitorizarea greutății, a trigliceridelor, a tensiunii arteriale, practicarea exercițiilor fizice regulate și tratarea diabetului, unde este cazul, sunt printre principalele mijloace de a preveni dezvoltarea bolilor cardiace. Alimentația este și ea un factor important. Descoperă mai jos ce vitamine, minerale și alți compuși esențiali pot susține sănătatea inimii.
Care este cea mai potrivită dietă pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare
Alimentația este importantă pentru menținerea sănătății cardiace, atât prin asigurarea unui aport de substanțe nutritive esențiale, cât și prin reglarea nivelului de colesterol și al trigliceridelor și controlarea greutății. În general, dieta recomandată de cardiologi este cea mediteraneană. Include multe fructe și legume, cereale integrale, cantități mici de pește și carne albă, ulei de măsline și multe condimente și ierburi.
Este recomandat ca din dietă să nu lipsească o serie de compuși nutritivi benefici pentru inimă, care pot varia de la vitamine, precum acid folic, la magneziu, coenzima Q10 și acizi grași esențiali Omega-3. Iar aportul poate fi completat, dacă medicul consideră necesar, cu suplimente alimentare.
Iată mai jos câțiva dintre cei mai importanți compuși care pot preveni bolile cardiace.
Magneziu
Cele mai ridicate niveluri de magneziu din corpul uman sunt în inimă. Acesta este motivul pentru care un nivel optim de magneziu poate să prevină afecțiunile cardiace. De altfel, mai multe studii au demonstrat că persoanele care au un aport bun de magneziu prezintă mai puține riscuri de a dezvolta ateroscleroză, hipertensiune arterială și boli de inimă. Magneziul se găsește în alimente precum semințe, nuci și legume.
Acizii grași esențiali Omega-3
Doi acizi grași Omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), sunt benefici pentru sănătatea inimii, pentru că reduc riscul formării de plăci în artere și mențin tensiunea arterială în limite normale. În plus, reglează nivelul colesterolului, un factor de risc pentru bolile cardiace. Dacă nu consumi pește gras de câteva ori pe săptămână, ia în considerare suplimentele cu acizi grași esențiali, precum krill oil.
Vitamina B9 (acid folic)
Acidul folic are un efect semnificativ asupra nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de boli de inimă pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, diabet sau de un nivel prea mare al colesterolului rău. Efectul este amplificat dacă acidul folic este combinat cu vitamina B6 și vitamina B12. Principalele surse alimentare de acid folic sunt drojdia de bere, ficatul, stridiile, legumele verzi crude, ouăle, brânzeturile, nucile, migdalele.
Vitamina B1
Tiamina sau vitamina B1 joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar și în îmbunătățirea capacității corpului de a face față stresului. De altfel, tiamina este cunoscută și ca vitamina antistres. Aceasta ajută la menținerea elasticității mușchilor inimii, astfel încât aceasta să poată pompa cu eficiență maximă. Drojdia alimentară, algele marine, semințele de floarea soarelui, nucile, leguminoasele, sparanghelul și varza de Bruxelles conțin din belșug vitamina B1.
Coenzima Q10
Aceasta se găsește aproape în fiecare celulă din corpul uman și ajută la transformarea alimentelor în energie. Pe de altă parte, are proprietățile unui antioxidant și protejează inima de potențialele daune cauzate de un nivel prea ridicat de stres. Capacitatea organismului de a produce CoQ10 scade cu vârsta, de aceea suplimentele alimentare pot fi utile atunci când vine vorba despre prevenirea bolilor cardiovasculare.
Prevenirea afecțiunilor cardiace sau a unei recidive este eficientă pe termen lung doar dacă se adoptă o abordare holistică în acest sens, cu eliminarea tuturor factorilor de risc, precum stresul, cu activitate fizică adecvată și o alimentație sănătoasă.
Sursa foto: Freepik