Deşi, în timpul postului rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de produse prelucrate denumite ,,de post’’, tot reţetele tradiţionale, pregătite în casă sunt cele mai indicate în această perioadă. Pe lângă faptul că pateul sau caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, anumite componente sunt de origine animală.
Vă prezentăm mai jos câteva reguli pentru a evita alimentele nesănătoase şi pentru a beneficia de nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului.
,,De fiecare dată când avem dezlegare la peşte este bine să consumăm acest aliment care ne ajută să ne diversificăm dieta cu proteine şi grăsimi de origine animală de bună calitate. Este foarte important, însă cum îl preparăm, este indicat să gătim la cuptor sau pe grătar şi să evităm să-l prăjim’’, ne-a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Produsele de patiserie şi panificaţie sunt foarte gustoase şi atrăgătoare, însă este bine să le consumăm cu moderaţie, fiind pline de grăsimi şi zahăr pot dăuna atât siluetei cât şi sănătăţii. Le puteţi înlocui cu pâine şi paste integrale, care sunt mai sănătoase. În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. „Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu.
Fasolea boabe, lintea mazărea cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan ne oferă aportul necesar de calciu.
,,Pateul şi caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare şi plus de asta, au în componenţa lor albumină sau coloranţi de origine animală’’, a adăugat specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai sănătoase alimente de post pe care le găsim în magazine sunt laptele de soia şi brânza tofu.
Este foarte important să vă hidrataţi şi să consumaţi ceaiuri şi în special ceai verde pentru că este bogat în antioxidanţi şi întăreşte sistemul imunitar.
,,Atât în perioadă postului, cât şi în rest moderaţia este regula de bază, mai ales când consumăm alcool sau alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, trecerea de la alimentele de post la cele de origine animală se face treptat’’, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…
BBC, despre candidatul prezidențial Calin Georgescu! Candidatul independent la prezidențiale a zguduit scena politică din…
Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…
Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…
Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…
Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…