Categories: Stil de viaţă

5 trucuri cu ajutorul cărora evitaţi alimentele capcană care vă pot compromite postul

Deşi, în timpul postului rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de produse prelucrate denumite ,,de post’’, tot reţetele tradiţionale, pregătite în casă sunt cele mai indicate în această perioadă. Pe lângă faptul că pateul sau caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, anumite componente sunt de origine animală.

Vă prezentăm mai jos câteva reguli pentru a evita alimentele nesănătoase şi pentru a beneficia de nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului.

  1. Consumaţi peşte de fiecare dată când aveţi ocazia, însă aveţi grijă cum îl preparaţi!

,,De fiecare dată când avem dezlegare la peşte este bine să consumăm acest aliment care ne ajută să ne diversificăm dieta cu proteine şi grăsimi de origine animală de bună calitate. Este foarte important, însă cum îl preparăm, este indicat să gătim la cuptor sau pe grătar şi să evităm să-l prăjim’’, ne-a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

  1. Evitaţi produsele de patiserie sau de panificaţie!

Produsele de patiserie şi panificaţie sunt foarte gustoase şi atrăgătoare, însă este bine să le consumăm cu moderaţie, fiind pline de grăsimi şi zahăr pot dăuna atât siluetei cât şi sănătăţii. Le puteţi înlocui cu pâine şi paste integrale, care sunt mai sănătoase. În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. „Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu.

  1. Consumaţi fructe proaspete şi legume pentru a asimila vitaminele şi mineralele necesare!

Fasolea boabe, lintea mazărea cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan ne oferă aportul necesar de calciu. 

  1. Aveţi grijă la produsele de post din comerţ!

,,Pateul şi caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare şi plus de asta, au în componenţa lor albumină sau coloranţi de origine animală’’, a adăugat specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai sănătoase alimente de post pe care le găsim în magazine sunt laptele de soia şi brânza tofu.

  1. Nu uitaţi să vă hidrataţi!

Este foarte important să vă hidrataţi şi să consumaţi ceaiuri şi în special ceai verde pentru că este bogat în antioxidanţi şi întăreşte sistemul imunitar.

 

,,Atât în perioadă postului, cât şi în rest moderaţia este regula de bază, mai ales când consumăm alcool sau alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, trecerea de la alimentele de post la cele de origine animală se face treptat’’, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: