Din cuprinsul articolului
De la timpii de reacție la asocierea perechilor, demența nu se manifestă doar prin pierderi de memorie.
Demența descrie un grup de simptome asociate cu un declin cognitiv continuu. Unul dintre obiectivele cheie ale cercetării în domeniul demenței este de a descoperi această afecțiune cât mai devreme posibil. Din fericire, un nou studiu avansează în această căutare prin identificarea a cinci semne care pot apărea cu până la „nouă ani înainte de diagnostic”.
Deși în prezent nu există niciun tratament pentru demență, un diagnostic precoce ar putea ajuta la obținerea imediată a tratamentului potrivit, potrivit NHS.
Noul studiu, publicat în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, a sugerat, de asemenea, că o detectare rapidă ar putea permite intervenții într-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea contribui la reducerea riscului.
Analizând datele din UK Biobank, oamenii de știință de la Cambridge au reușit să identifice semnele de afectare a creierului „cu nouă ani înainte” ca pacienții să primească un diagnostic.
Cercetătorii au analizat aproximativ o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și au constatat deficiențe în mai multe domenii, inclusiv în rezolvarea problemelor.
5 semne timpurii care ar putea apărea cu 9 ani înainte de diagnosticul de demență
Semnele timpurii de demență identificate de echipa de cercetare includ:
- Probleme în rezolvarea sarcinilor
- timpi de reacție slabi
- Probleme de memorare a listelor de numere
- Probleme cu memoria prospectivă (capacitatea noastră de a ne aminti să facem ceva mai târziu)
- Asocierea slabă a perechilor.
Persoanele care au ajuns să dezvolte boala Alzheimer – cel mai răspândit tip de demență – au obținut scoruri mai slabe la aceste sarcini în comparație cu persoanele sănătoase.
Mai mult, pacienții cu demență frontotemporală – unul dintre tipurile mai puțin frecvente – au avut, de asemenea, dificultăți în îndeplinirea acestor sarcini.
În plus, cercetătorii au raportat că persoanele care au ajuns să sufere de Alzheimer au fost, de asemenea, „mai predispuse” să fi suferit o cădere în ultimele 12 luni.
Spre deosebire de simptomele demenței în toată regula, care includ pierderi de memorie și modificări comportamentale, semnele „timpurii” identificate de echipă sunt mai „subtile”.
Cu toate acestea, aceste semnale de alarmă pot apărea în viața de zi cu zi, ceea ce v-ar putea ajuta pe dumneavoastră sau pe prietenii și familia dumneavoastră să le identificați.