Din cuprinsul articolului
Pietrele la rinichi sunt amenințări microscopice ale tractului urinar. Aceștea se formează din depozite mineralizate și sunt relativ dureroase.
În acest articol, Dr. Yogesh Garg, consultant în urologie, Manipal Hospital Patiala, ne spune ce semne și simptome poate da corpul dumneavoastră atunci când suferiți de pietre la rinichi și cum puteți trata eficient această problemă.
Simptomele pietrelor la rinichi pe care NU trebuie să le ignori
Calculii renali sau pietrele la rinichi pot avea diferite dimensiuni. Aceste dimensiuni variaza de la 0,5 mm pana la calculi care au dimensiuni de peste 20 mm (2 cm).
Ca regula generala, simptomele pietrelor la rinichi sunt cu atat mai zgomotoase, cu cat dimensiunea calcului, a pietrei este mai mare. Cu cat sunt mai voluminoase sunt pietrele la rinichi cu atat sunt mai numeroase simptomele care pot aparea.
- Senzație de durere agonizantă, ca și cum cineva v-ar înțepa în partea inferioară a spatelui, mai ales pe părțile laterale. Această durere radiază uneori chiar și în zona abdomenului și în zona inghinală, ceea ce sporește neplăcerile și provoacă multă durere.
- Nevoia de a merge mai des la toaletă, dar când ajungi te aflii în imposibilitatea de a urina.
- Senzații de arsură și urină tulbure
- urină urât mirositoare, care poate fi un alt indicator al unei infecții urinare
- urinarea cu sange – denumita medical hematurie
- urina de culoare roz, rosie, maronie
- greata,
- varsaturi,
- febra,
- frisoane,
Cauzele si factorii de risc ai aparitiei pietrelor la rinichi
Cauzele aparitiei pietrelor la rinichi sunt multiple si se datoreaza mai ales unor factori de risc precum:
- factorii genetici – o serie de afectiuni, majoritatea metabolice, care se transmit ereditar si care predispun la formarea de calculi renali;
- varsta – aparitia calculilor sau a pietrelor are loc de obicei intre varsta de 20 si 40 de ani, desi nu este exclusa aparitia la copii si seniori;
- sexul – barbatii sunt de 3 ori mai predispusi decat femeile;
- zona geografica de provenienta – zonele cu temperaturi ridicate duc la cresterea transpiratiei si perspiratiei fapt ce va concentra urina favorizand formarea de calculi;
- deshidratarea, alimentele cu o concentratie crescuta de sare, zahar sau proteine;
- infectiile urinare;
- obezitatea;
- operatiile de scadere in greutate.
O parte dintre acesti factori de risc precum ereditatea, varsta, sexul nu pot fi evitati, insa o serie de riscuri pot fi diminuate prin masuri de:
- hidratare corespunzatoare,
- regim alimentar bogat in legume si fructe,
- evitarea alimentelor care contin prea multa sare,
- mentinerea unei greutati normale,
- respectarea unui regim de viata sanatos.
Cand vine vorba despre pietre la rinichi, cauzele pot fi adesea prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
Tratament pentru calculi renali
In functie de tipul si dimensiunea pietrelor, dar si a cauzei care a dus la aparitia lor, tratamentul pentru calculi renali poate varia.
Cand vorbim de pietre la rinichi mici – de pana in 4 milimetri – poate fi unul non-invaziv. Medicul va recomanda pacientului:
- sa se hidrateze: cel putin doi litri de apa pe zi pentru a elimina calculi renali mai usor;
- sa urmeze un anumit tratament medicamentos, pentru a alina durerea cauzata de pietre la rinichi;
Tratamentul pentru pietre la rinichi – calculi renali de dimensiuni mai mari de 4 milimetri poate include urmatoarele proceduri:
- Litotripsie extracorporala cu unde de soc, ce ajuta la spargerea in bucati mici a calculilor, astfel incat eliminarea de pietre la rinichi poata fi eliminate prin urina.
- Nefrolitotomia percutanata – interventie chirurgicala pentru extragerea de calculi renali, cu ajutorul unor instrumente special, precum nefroscopul – un telescop mai mic ca dimensiuni.
- Ureteroscopie – procedura complexa, indicata atunci cand piatra a ramas blocata in ureter, in cazul unor pietre de rinichi cu un diametru de pana la 1,5 centimetri.