Sari la conținut

5 semne de avertizare ale circulației slabe a sângelui în corp

Varicele
sursa foto: doctorul zilei

Sistemul tău circulator nu se odihnește. Este în acțiune în fiecare secundă din viața ta, dar nu i se acordă puțină atenție, cu excepția cazului în care ai o tăietură proastă sau ai nevoie de o transfuzie. Cinci până la șase litri de sânge se mișcă continuu pe tot corpul. Dacă nu poate ajunge cu ușurință unde trebuie să meargă, corpul tău îți va transmite cu semne foarte clare că ai o circulație slabă.

De ce ar trebui să-ți pese de circulația proastă a sângelui

Importanța sistemului circulator:

  • furnizează oxigen celulelor și țesuturilor
  • furnizează substanțe nutritive celulelor, cum ar fi aminoacizii, acizii grași și glucoza
  • îndepărtează deșeurile, cum ar fi dioxidul de carbon, ureea și acidul lactic
  • protejează corpul de infecții, corpuri străine și boli datorită globulelor albe din sânge
  • transportă hormoni dintr-o parte a corpului în alta, transmitând mesaje și finalizând procese importante
  • reglează nivelurile de aciditate (pH) și temperatura corpului
  • angajează părți ale corpului atunci când este nevoie.

Există patru ingrediente în sânge:

  • trombocite – responsabile de coagulare
  • celule roșii din sânge – preiau oxigenul, azotul și hidrogenul din – și eliberează dioxid de carbon în – plămâni; prin transportul hidrogenului, celulele roșii din sânge ajută la reglarea nivelului pH-ului
  • celule albe din sânge – produse în măduva osoasă și în ganglionii limfatici, acestea reprezintă mai puțin de un procent din conținutul de sânge; sunt responsabili pentru combaterea infecției și producerea de anticorpi și histamine
  • plasma – constituie cincizeci și cinci la sută din sânge și este alcătuită în principal din apă; transportă dioxid de carbon, glucoză, hormoni, proteine, grăsimi, vitamine și săruri minerale pe tot corpul.

Trombocitele și celulele roșii și albe din sânge sunt produse în măduva osoasă, în timp ce plasma provine din alimentele ingerate din intestine.

Datorită a tot ceea ce face sângele, este, prin urmare, esențial ca sistemul circulator să funcționeze optim pentru a ajunge acolo unde trebuie.

Semne ale unei slabe circulații a sângelui

Unele organe sunt dependente de aportul de sânge (cantitatea de sânge transportată către ele depinde de necesitatea organului în acest moment, de exemplu, plămâni și inimă); altele sunt independente de aprovizionare (este necesar un aport constant de sânge, de exemplu, creier și rinichi).

„Când funcția cardiovasculară este compromisă, compensațiile circulatorii vizează menținerea țesuturilor dependente de aprovizionare. Pe termen lung, acest lucru duce la posibilitatea unui flux sanguin inadecvat pentru a furniza țesuturi independente. Menținerea perfuziei tuturor organelor necesită debit cardiac adecvat, volum de sânge și TA arterială. Când TA și debitul cardiac eșuează, perfuzia regională scade. ”

Dacă substanțele nutritive și oxigenul transportat prin sânge nu curg corect, vă puteți aștepta la unul sau mai multe dintre următoarele simptome de circulație deficitară.

1. Performanță cerebrală redusă

Creierul are nevoie de cincisprezece până la douăzeci la sută din întregul aport de sânge pentru a funcționa.  Dacă circulația este slabă și nu ajunge suficient sânge în creier, este posibil să aveți pierderi de memorie sau cognitive laxe.

2. Mâini și picioare reci

Circulația slabă este cea mai evidentă la extremități. Răceala sau amorțeala, rănile care durează mult timp pentru a se vindeca, unghiile degetelor fragile sau pielea albastră sau crăpată a picioarelor și a mâinilor pot indica faptul că nu primesc suficient sânge. Diabeticii se confruntă mai ales cu o circulație slabă, provocând durere și uneori dizabilitate a picioarelor.

3. Oboseala

Așa cum este greu să vă petreceți ziua dacă nu mâncați, la nivel microscopic, celulele nu funcționează bine dacă nu primesc nutriția și oxigenul de care au nevoie. Corpul dvs. acordă prioritate automat proceselor care au cea mai mare nevoie de sânge (cum ar fi creierul și inima) și poate reduce consumul de alte organe și sisteme corporale. Durerea mușchilor, dificultăți de respirație și oboseală generală sunt unul dintre cele mai frecvente semne de circulație deficitară.

4. Lipsa poftei de mâncare

Circulația sanguină slabă poate afecta sistemul digestiv, începând cu ficatul și extinzându-se în intestine. Ficatul filtrează sângele și este, de asemenea, hrănit cu el.

5. Varice

Varicele sunt cele mai evidente semne fizice ale unei circulații slabe. Există valve în vene care reglează fluxul sanguin astfel încât acesta să meargă într-o singură direcție – spre inimă. Aceste supape se pot slăbi și se pot scurge, permițând sângelui sărac în oxigen să curgă în direcția greșită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel