Vizita la medicul ginecolog ar trebui să se întâmple anual, indiferent dacă există vreun simptom îngrijorător sau nu. Există însă și câteva semne care ar trebui să te trimită ceva mai repede la medicul specialist. Care sunt acestea a povestit pentru Doctorul Zilei Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Modificările secrețiilor vaginale
Orice femeie are anumite secreții vaginale și acest lucru este normal. Atunci când însă se întâmplă ca acestea să se modifice în orice fel e semn că în organism, din punct de vedere ginecologic se întâmplă o modificare. Care cel mai bine ar fi sa fie investigată prin analize specifice de către medicul specialist. De cele mai multe ori, în aceste cazuri este vorba despre dereglări hormonale, dar poate fi vorba și de o infecție sau o inflamație ce necesită tratament specific.
Dureri în zona pelviană
Durerile în zona pelviană nu sunt normale, mai ales dacă implică o durată mai mare de timp. Ele pot însemna apariția unui fibrom uterin, a unui chist pe ovare, patologii care în mod clar necesită intervenția medicului ginecolog.
Sângerări între menstruații
Experimentarea de sângerări între menstruații trebuie obligatoriu să trimită femeia la medicul ginecolog. Nu încape nici un fel de îndoială și nici nu este un simptom care trebuie neglijat. E drept că poate fi vorba numai despre o dereglare hormonală, dar în același timp, sângerările între menstruații pot însemna și lucruri mult mai grave, mergând chiar până la cancerul de endometru. Sângerările e bine să fie investigate atunci când apar, de aceea trebuie să mergeți la medic imediat la medic.
Balonări frecvente
Balonarea este un simptom ce poate ascunde destul de multe cauze. Printre acestea și posibile probleme ale ovarelor. Dacă ați înlăturat orice motiv de natură gastro-enterologică (cel mai adesea, sindromul colonului iritabil produce balonări frecvente), atunci este necesară și o vizită la medicul ginecolog. O ecografie trans-vaginală poate vizualiza ovarele și evidenția dacă este sau nu vreo problemă cu acestea.
Modificări ale sânilor
Autopalparea este prima metodă pentru a identifica dacă se întâmplă ceva anormal în structura sânilor. La cea mai mică diferență față de normal pe care o observați, vizita la medicul ginecolog se impune. El este cel care decide dacă vă trimite la alt specialist sau dacă nu este cazul de investigații suplimentare.
Oricum ar fi, este bine să rețineți că se impune vizita anuală la edicul ginecolog indiferent că este vorba despre simptome pe care le aveți sau nu. De asemenea, orice semn care diferă de o situație normală trebuie să vă trimită la medicul specialist pentru investigații. Cu cât mai repede aveți un diagnostic, cu atât mai rapid puteți beneficia de tratamentul necesar.