5 semne ale ficatului bolnav care trebuie să te trimită urgent la medic

Ficatul este un organ de sub cutia toracică dreaptă. Este crucial pentru digerarea alimentelor și pentru eliminarea substanțelor toxice din organism. Ficatul descompune substanțele toxice, cum ar fi medicamentele și alcoolul, care altfel ar provoca leziuni hepatice și excretă deșeuri în sânge, care este apoi curățat de rinichi.

Luptând împotriva infecțiilor, metabolizând medicamentele, creând energie din alimente și, în esență, acționând ca filtru de toxine al corpului tău, ficatul joacă un rol foarte important în organism. Este un organ destul de rezistent, având capacitatea de a se regenera pentru a continua să-și facă treaba eficient. Cu toate acestea, lucrul prea intens poate provoca leziuni hepatice grave.

Leziunile repetate ale ficatului pot duce la inflamație, cicatrici, ciroză, cancer și, în cele din urmă, insuficiență hepatică care pune viața în pericol.

Deși prevenirea este crucială, depistarea precoce și tratamentul este următorul pas cel mai bun. Citiți mai departe pentru a afla despre semnele de avertizare comune ale afectarii ficatului.

Retenție de fluide

Când există o acumulare de țesut cicatricial în ficat, cunoscută sub numele de ciroză, fluxul de sânge prin ficat este blocat. Ca urmare, ficatul nu își poate face treaba eficient, ceea ce duce la acumularea de lichid în abdomen (ascita) sau chiar la umflarea picioarelor și gleznelor.

Retenția de lichide este cel mai frecvent indicator că ficatul poate fi afectat, care apare la 50% dintre persoanele cu ciroză.

Icter

În mod normal, ficatul nu are nicio problemă în filtrarea bilirubinei, un pigment biliar de culoare galbenă. Atunci când sângele nu poate fi procesat eficient, o acumulare de bilirubină poate duce la o nuanță gălbuie a pielii și a albului ochilor. Icterul cauzat de afectarea ficatului poate fi, de asemenea, însoțit de mâncărimi ale pielii.

Greață/ Pierderea poftei de mâncare

Când ficatul nu filtrează eficient toxinele, acumularea de toxine în sânge poate duce la greață și chiar vărsături. Greața continuă este un simptom comun al leziunilor hepatice precoce. Pe măsură ce daunele se agravează, simptomele pot include, de asemenea, pierderea poftei de mâncare, diaree, durere în abdomen și alte disconforturi digestive.

Scaune pale

Culoarea normală, închisă, a scaunelor se datorează sărurilor biliare eliberate în mod normal de ficat. Scaunele palide pot fi un indiciu al afectarii ficatului.

Pe măsură ce scaunele par mai ușoare, urina poate apărea mai închisă la culoare din cauza aceleiași acumulări de bilirubină care duce la icter.

Scaunele negre, gudronoase pot fi, de asemenea, un indicator al problemelor hepatice, cauzate de sângele care trece prin sistemul digestiv. Dacă vărsați sânge sau observați sânge în scaun, solicitați imediat asistență medicală.

Vânătăi

Un ficat deteriorat nu poate produce cantitatea potrivită de proteine de coagulare, ceea ce duce la mai multe vânătăi și sângerări decât de obicei.

Vânătăile ușoare pot fi cauzate de o varietate de factori, nu doar de leziuni hepatice.

Îngrijirea ficatului

În timp, obiceiurile proaste comune pot duce la leziuni hepatice ireversibile: consumul excesiv de alcool; privarea de somn; fumat; utilizarea excesivă a medicamentelor; obezitate și alimentație proastă.

Este important să vă tratați corect ficatul pentru a-l menține să funcționeze corect, ceea ce puteți face menținând un stil de viață sănătos. Aceasta înseamnă să faci exerciții fizice în mod regulat (cel puțin 30 de minute pe zi, chiar dacă este doar o plimbare rapidă), să consumi alcool cu moderație, să ții o dietă sănătoasă și să menții o greutate sănătoasă.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: