5 semne ale demenței care apar în viața de zi cu zi

Demența nu este o boală specifică, ci mai degrabă un termen general pentru capacitatea afectată de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii, care interferează cu desfășurarea activităților zilnice. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Deși demența afectează mai ales persoanele în vârstă, aceasta nu face parte din îmbătrânirea normală.

Cât de frecventă este demența?

Dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani, se estimează că 5,0 milioane de adulți suferă de demență în 2014 și se preconizează că până în 2060 vor fi aproape 14 milioane.

În prezent, nu există un tratament pentru demență, dar un diagnostic precoce ar putea ajuta la încetinirea acestei afecțiuni cerebrale. Acest lucru ar putea ajuta persoana să își mențină funcțiile mentale pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, simptomele demenței în „stadiul incipient” sunt adesea relativ ușoare și nu sunt întotdeauna ușor de identificat. De aceea, conștientizarea simptomelor trebuie să fie pe primul plan.

Contrar opiniei populare, demența nu este o parte firească a îmbătrânirii, ceea ce face importantă cunoașterea semnelor de avertizare pentru a identifica prompt afecțiunea cerebrală.

Societatea Alzheimer explică faptul că „stadiul incipient” al demenței durează în medie aproximativ doi ani. În acest timp, următoarele simptome „comune” pot începe să afecteze viața de zi cu zi a persoanei.

Probleme de memorie

Demența nu se referă doar la pierderea memoriei, deoarece poate afecta, de asemenea, modul în care vorbiți, gândiți, simțiți și vă comportați. Dar problemele de memorie sunt adesea primul semn.

Societatea Alzheimer a declarat: „Este posibil ca o persoană să nu-și amintească evenimente recente sau să continue să piardă obiecte, cum ar fi cheile și ochelarii, prin casă.”

Deși acest semn revelator este adesea principalul simptom al bolii Alzheimer, el poate apărea și în cazul altor tipuri de demență, inclusiv demența vasculară și demența cu corpi Lewy.

Limbă și comunicare

Toată lumea se poate strădui din când în când să pronunțe cuvântul potrivit, dar dacă această problemă apare tot mai des, ar putea fi un semn de demență.

Organizația caritabilă a declarat: „O persoană se poate strădui să găsească cuvântul potrivit într-o conversație sau poate să nu urmărească ceea ce se spune.

„Vorbirea poate fi, de asemenea, afectată atunci când o persoană cu demență vasculară a suferit un accident vascular cerebral.”

Dificultăți de percepție vizuală

„Mai frecvent” în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și ale demenței cu corpi Lewy, acest semn este diferit de halucinațiile vizuale.

Persoanele cu dificultăți de percepție vizuală se luptă adesea să judece distanțele, de exemplu atunci când folosesc scările.

Modificări ale dispoziției sau emoțiilor

O persoană cu demență poate părea că s-a schimbat și că și-a pierdut interesul pentru interacțiunile sociale și hobby-uri.

Mai mult, acestea pot deveni mai anxioase, triste, speriate și chiar deprimate.

Societatea Alzheimer a adăugat: „Este, de asemenea, obișnuit să devină mai iritabil – poate din cauza frustrării față de abilitățile pierdute – sau să se supere ușor.”

Dificultăți în gândire și planificare

Afecțiunea cerebrală poate lăsa persoana confuză mai ușor sau poate face mai dificilă luarea unor decizii complexe, cum ar fi cele financiare și rezolvarea problemelor.

„Discutați cu un medic de familie” dacă începeți să deveniți mai uituc și să vă confruntați cu primele semne care indică demența, recomandă NHS.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: