Din cuprinsul articolului
Riscuri la care te expui dacă te abții să strănuți. Deși este obișnuit să consideri că e dovadă de politețe să te abții să strănuți sau să o faci în cotul îndoit sau în șervețel, experții spun că nu ar trebui să încercați niciodată să vă opriți de la strănut, deoarece poate provoca unele daune grave corpului.
În 2018, a avut loc un caz dramatic, când un britanic și-a rupt gâtul înăbușind un strănut. Acest lucru se datorează faptului că închiderea gurii sau a nasului în timpul strănutului crește presiunea în căile respiratorii de cinci până la 20 de ori mai mult decât un strănut normal.
Neavând pe unde să scape, presiunea se transmite doar în alte zone ale corpului, subliniază dr. Theresa Larkin, profesor asociat de Științe Medicale la Universitatea din Wollongong, Australia.
„Acest lucru vă poate deteriora ochii, urechile sau vasele de sânge”, a spus ea. „Deși riscul este scăzut, au fost raportate anevrism cerebral, gât rupt și plămâni prăbușiți (pneumotorax)”, a declarat dr. Latkin, potrivit The Sun.
5 riscuri la care te expui dacă te abții să strănuți
1. Leziuni ale gâtului: Cazul menționat mai sus, în care bărbatul își scuipă propriul gât, este un exemplu al felului de leziuni ale gâtului pe care îl poate produce ținerea unui strănut. Prin strângerea nasului și a gurii înainte de strănut, presiunea a rupt țesutul moale, au scris medicii în jurnalul BMJ Case Reports.
Tânărul în vârstă de 34 de ani a suferit multă durere și abia putea vorbi sau înghiți. El a susținut că a simțit o senzație de pocnire în gât, care a început să se umfle, după ce a încercat să rețină un strănut închizând gura și ciupindu-și nasul în același timp.
2. Față roșie cu pete: Strănutul exercită o presiune mare, iar încercarea de a te abține ar putea provoca ruperea unui capilar în ochi, nas sau timpan. Acest lucru poate provoca leziuni superficiale ale feței, făcând-o mai roșie și mai pete, a spus dr. Jason Abramowitz, un otolaringolog de la Allergy Associates, New Jersey, SUA.
„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, a explicat el.
În cazuri mai severe, poate provoca, de asemenea, să vă spargă timpanul, a adăugat el. Acest lucru se întâmplă atunci când timpanul se rupe. Un timpan rupt se vindecă de obicei în câteva săptămâni fără tratament, dar uneori poate duce la pierderea auzului.
Ce se întâmplă dacă îți ții strănutul
3. Anevrism: În cazuri rare, creșterea presiunii la nivelul feței poate declanșa și un anevrism cerebral. Acest lucru se întâmplă atunci când există o umflătură într-un vas de sânge slăbit, spune NHS.
Apariția unui vas de sânge spart în creier poate duce la sângerare la nivelul craniului din jurul creierului, ceea ce pune viața în pericol. Sângerarea poate provoca leziuni grave ale creierului – trei din cinci persoane murind în două săptămâni de la acest lucru.
4. Infecția urechii medii: Pentru cei care strănută pentru că au răceală sau gripă, ținerea acestuia ar putea provoca o infecție a urechii medii. Acest lucru se datorează faptului că strănutul vă ajută să vă curățați nasul de orice lucruri care nu ar trebui să fie acolo, inclusiv bacteriile.
Prin urmare, împingerea aerului care transportă bacterii sau mucus infectat înapoi în urechea medie ar putea provoca infecție, potrivit Clinicii Cleveland.
5. Colaps pulmonar: Când strănuți, s-ar putea să simți o senzație de plinătate inconfortabilă în piept. Acest lucru se datorează faptului că puneți presiune pe diafragmă, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm.
Deși sunt rare, s-au raportat că prea mult aer și presiune au rămas prinse în diafragmă și prăbușirea plămânilor la oamenii care încearcă să-și țină strănutul. Afecțiunea, cunoscută medical sub numele de pneumotorax, apare atunci când aerul este prins între un plămân și peretele toracic.