Din cuprinsul articolului
Reguli de somn. Somnul este un proces fiziologic esențial pentru viața omului, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista.
Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să functioneze optim. Prin urmare, atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțini creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede.
Factori precum anxietatea de la locul de muncă sau dorința de a urmări serialul favorit până la ore târzii, vă pot lua câteva ore de somn în fiecare noapte.
Lipsa somnului poate avea ca efect o concentarare mai greoaie. Dar și pierderea răbdării cu colegii sau îndeplinirea greșită a unei sarcini de serviciu.
În timp, privarea de somn poate duce la probleme cognitive și boli cronice mai târziu în viață. Cercetătorii acordă acum mai multă atenție somnului de calitate. Altfel spus, nu este vorba de cât timp doarme omul. Ci de cât de odihnitor este somnul în repararea corpului și a minții.
Cele mai recente instrumente de urmărire a sănătății portabile pot vedea acum cât de bine dormi și cât de mult dormi. Potrivit unui studiu din 2024 în QJM, modelele de somn de calitate ar putea adăuga 4,7 ani la viața unui bărbat și 2,4 ani la viața unei femei.
Studiul a intervievat peste 170.000 de oameni despre sănătatea lor și comportamentul de somn și le-a corelat cu înregistrările de deces ani mai târziu. Cercetătorii au luat în considerare cinci factori de somn în măsura lor de calitate a somnului.
Pentru ca oamenii să obțină toate cele cinci puncte pentru calitatea somnului, ar trebui:
Oamenii care au obținut cinci puncte la calitatea somnului au avut o speranță de viață mai lungă decât cei care au avut unul sau zero dintre factorii de somn. Calitatea somnului a luat în considerare și riscul de a muri din anumite condiții.
Cei care au obținut cinci puncte au avut un risc cu 30% mai mic de mortalitate de orice cauză. De asemnea, au avut un risc redus cu 21% de deces cardiovascular și cu 19% un risc mai mic de deces prin cancer.
O notă de precauție despre studiu a fost că oamenii și-au raportat propriile obiceiuri de somn. Prin urmare, nu a existat un mijloc obiectiv de a verifica tiparele lor de somn.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…