5 obiceiuri sănătoase de viață ar putea reduce riscul de a dezvolta sindromul intestinului iritabil

Obiceiuri sănătoase de viață care scad riscul de colon iritabil. Aoptarea unui stil de viață modificat este o strategie eficientă pentru gestionarea simptomelor asociate cu sindromul de intestin iritabil (SII).

În acest sens, un studiu a arătat că adoptarea unui stil de viață sănătos, în special adoptarea a cinci obiceiuri specifice, poate reduce riscul de a dezvolta această afecțiune.

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinală funcțională care provoacă simptome precum dureri abdominale recurente și obiceiuri intestinale neregulate, inclusiv forma sau frecvența anormală a scaunului. Condiția afectează aproximativ 5% până la 10% din populația globală.

Cauza exactă a SII nu este cunoscută

Cu toate acestea, experții o atribuie disfuncției axei intestin-creier. Se știe că anumiți factori de stil de viață sunt asociați cu un risc crescut de sindrom de intestin iritabil, cum ar fi somnul deficitar, fumatul și lipsa activității fizice.

Simptomele SII pot fi declanșate de factori precum stresul sau anumite alimente. Cercetătorii celui mai recent studiu au evaluat modul în care o combinație de 5 obiceiuri sănătoase a afectat debutul sindromului de intestin iritabil.

  • lipsa fumatului;
  • cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte;
  • un nivel ridicat de activitate fizică viguroasă în fiecare săptămână;
  • o dietă echilibrată de înaltă calitate în fiecare zi;
  • aportul moderat de alcool.

5 obiceiuri sănătoase care reduc riscul de intestin iritabil

Potrivit rezultatelor studiului publicat în BMJ Journals Gut, adoptarea a cel puțin trei până la cinci dintre aceste obiceiuri a fost legată de o reducere cu 42% a riscului de a dezvolta sindromul intestinului iritabil.

Persoanele care aderă la un număr mai mare de comportamente sănătoase au o reducere mai mare a riscului de a dezvolta sindromul de colon iritabil. În plus, obiceiurile sănătoase de a nu fuma, nivelurile ridicate de activitate fizică viguroasă și somnul suficient au fost asociate în mod independent cu riscul redus de SII.

Analiza s-a bazat pe răspunsurile a 64.286 de participanți care au completat cel puțin două chestionare de reamintire a dietei de 24 de ore. Participanții au fost urmăriți pentru o perioadă medie de monitorizare de 12,5 ani. În această perioadă, 961 de participanți au dezvoltat SII.

Înainte de a începe urmărirea, 7.604 de participanți au spus că nu au urmat niciunul dintre cele cinci comportamente sănătoase de viață, în timp ce 20.662 au raportat unul, 21.901 au raportat două și 14.101 au raportat că au urmat 3 până la 5 comportamente.

„După luarea în considerare a factorilor potențial influenți, cu cât este mai mare numărul de comportamente sănătoase, cu atât este mai mic riscul de SII. Un comportament a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic, în timp ce 2 au fost asociate cu un risc cu 36% mai mic; iar 3 până la 5 au fost asociat cu un risc cu 42% mai mic.

Deși au o dimensiune mai mică decât atunci când sunt combinate, 3 comportamente sănătoase au fost asociate în mod independent cu un risc mai mic de SII: niciodată fumatul (14% mai mic), un nivel ridicat de activitate fizică (17% mai mic); și un somn bun (cu 27% mai mic)”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit cercetătorilor, acest studiu oferă dovezi că aderarea la un număr mai mare de comportamente sănătoase de viață este asociată semnificativ cu un risc mai scăzut de incidență ulterioară a SII.

Descoperirile sugerează că modificările stilului de viață ar trebui considerate strategii cheie de prevenire primară pentru IBS.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

22 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

53 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: