Din cuprinsul articolului
Fie că avem treabă în bucătărie sau în curte, mulţi dintre noi nu ştim că suntem pânditi de pericolul unor boli grave din cauza unor activităţi casnice banale.
Specialiştii ne recomandă să evităm cinci obiceiuri banale, dar care pot deveni motive de îngrijorare pentru starea noastră de sănătate.
Conform statisticilor, 65% din urgenţele medicale se întâmplă în casă (accidente prin tăiere sau lovire, răceli complicate, toxiinfecţii alimentare, puseuri hipertensive, colici renale sau biliare, infarct miocardic etc).
Lista celor mai novice 5 obiceiuri casnice care ne pot îmbolnăvi:
1. Folosirea buretilor de curat
Paradoxal sau nu, cea mai „murdară” încăpere din orice casă este… bucătăria! Doctorul Phillip Tierno, directorul sectiei de microbiologie si imunologie de la Centrul Langone din cadrul Universitatii New York, autorul cărţii „Viaţa secretă a microbilor”, crede că această constatare are o explicaţie simplă: bucătăria este locul în care mânuim ustensile murdare, unde tranşăm carnea de gătit, de la frigider, la tocător, tejghea şi chiuvetă.
Si, uneori, cazuri nefericite, aceste obiecte pot fi infectate cu diversi visuri sau bacterii. Iar cel mai des obisnuim sa folosim un buret de vase pentru a face curat si chiar daca punem pe el diverse solutii lichide sau paste de curatat, el ramane imbibat cu aceste bacterii si multi alti microbi.
În mod ironic, teste ştiintifice au dovedit chiar că, cu cât este mai intens efortul de a curăţa obiectele murdare din bucătărie, cu atât mai mare este riscul de a âmprăştia microbii.
Recomandare: Folosiţi de fiecare dată înainte de curăţare un burete nou sau cel puţin sterilizat cu o soluţie specială sau pur şi simplu cu spirt. În plus, este bine ca după fiecare utilizare să vă asiguraţi că buretele este stors şi uscat, pentru a „ucide” microorganismele care de regulă trăiesc şi se dezvoltă într-un mediu umed.
O altă variantă de a ucide microbi este „operaţiunea de fierbere”, adică, o dată pe săptămână, să introduceţi buretele într-un aparat cu microunde timp de două minute.
2. Folosirea aspiratoarelor de praf
In mod obisnuit, aspiratoarele sunt folosite pentru a curata mizeria de pe covoare si suprafete parchetate. Acest lucru inseamna ca, pe langa praf, aspira si resturi menajere. Insa, expertii avertizeaza: particulele de praf stranse in saculetul aspiratorului sunt imprastiate inapoi in aerul din incaperi si, astfel, se explica numeroasele cazuri de alergii sau crize de astm.
Recomandare: Cautati in magazine aspiratoare dotate cu un sistem eficient de filtrare (HEPA), care este capabil sa retina particulele de praf, reusind astfel sa evite contaminarea aerului pe care il respirati in locuinta.
3. Somnul pe perne si saltele neschimbate
In medie, o persoana elimina intr-o zi aproape un milion si jumatate de celule din epiderma si elimina prin transpiratie un sfert din cantitatea de apa acumulata in organism, fara niciun efort. Aceste celule moarte unde credeti ca se depoziteaza cel mai des? Pe perne si pe asternuturi.
Conform statisticilor, o saltea isi dubleaza greutatea la fiecare 10 ani prin acumularea unor resturi de par uman, spori, bacterii, praf, matreata, diverse fibre si multe alte particule toxice. Si, dupa cinci ani, 10% din greutatea unei perne consta in praf si resturi de insecte – sustin expertii, care concluzioneaza sec: cam asta inhalam noi in timpul somnului.
Recomandare: Schimbati des fetele de perna, cearcefurile si incercati sa folositi materiale impermeabile. Fierbeti saptamanal lenjeria de pat la temperaturi ridicate, care sa ucida bacteriile.
4. Consumarea carnii preparate la gratar
In ultima vreme am tot auzit ca este periculos sa consumam carne preparata la gratar, in curte. Ei bine, se pare ca folosind acest mod de preparare riscam sa ne imbolnavim de cancer. Explicatia? Exista anumite molecule organice, asa-numitii hidrocarbonati aromatici policiclici care se formeaza in momentul topirii grasimii din bucatile de carne in flacarile de la carbunii din gratar si cand acestea sunt afumate.
Recomandare: Limitati utilizarea acestui gen de preparare a carnii si folositi in schimb la gatit foliile din staniol sau cuptorul cu microunde si, evident, evitati carnea grasa – sustine dr. Michael Thun, epidemiolog si vicepresedinte emerit al Societatii Americane pentru Cancer.
5. Deschiderea nepotrivita a ferestrelor
Cand afara este soare si foarte cald, multi dintre noi suntem tentati sa deschidem fereastra pentru a ne bucura de un aer proaspat si de putin curent. Se pare, insa, ca e vorba de autoamagire. Nici pe departe proaspat si sanatos, aerul de afara poapte provoca o serie de alergii din cauza prafului si a microbilor ce plutesc in atmosfera. Iar poluarea aerului dintr-o incapere mica este mult mai nociva decat cea dintr-un spatiu deschis.
Recomandare: Inchideti geamurile si porniti aparatul de aer conditionat, pentru ca acesta are un sistem de filtrare si purificare ce retine si distruge particulele daunatoare organismului uman.
Conform unui studiu recent publicat in revista The New England Journal of Medicine, folosirea aerului conditionat poate prelungi cu cinci luni viata unui persoane.