5 motive să consumi ardei iute. Beneficii pentru sănătate

O ciorbă fără ardei iute are un gust mult mai bun, dar iată câte beneficii are consumul de ardei iute pentru sănătate. 

Deși are un gust picant, mai puțin agreabil pentru unii dintre noi, ardeiul iute are nenumărate beneficii terapeutice, astfel că motive pentru consumul zilnic sunt. Cunoscut și sub denumirea știintifică de Capsicum annuum, ardeiul iute este o plantă care face parte din familia Solanaceae. Ardeiul iute poate fi consumat în stare crudă așa cum este el sau sub formă de pudră (paprika), fie gătit. De regulă, este acel ingredient care oferă mai mulăa savoare mâncărurilor datorită gustului iute. În funcție de culoare (roșu, verde, galben), de formă și de mărime, dar și de cât de picant este, sunt mai multe tipuri de ardei iute (chili, cayenne, serrano, habanero, jalapeño etc.), pe care le putem folosi în bucatarie.

Apropos, știați că soiul care detine recordul Guinness World Book pentru cel mai picant ardei este Carolina Reaper, originar din South Carolina, Statele Unite ale Americii?

În afară de faptul că dă savoare preparatelor culinare, ardeiul iute are și un conținutp caloric scăzut. Cu toate acestea, ardeiul iute este extrem de bogat în antioxidanți, minerale și vitamine. De aceea, se recomandă consumul în stare crudă pe cât posbil, dar asta nu înseamnă că preparat termic nu are proprietăți suficiente cât să-l transforme într-un condiment must have la orice masă.

Conținut bogat de nutrienți

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), 100 de grame de ardei iute inseamnă 36 de miligrame de calciu, 1,3 miligrame de fier, 4 miligrame de magneziu, 113 miligrame de potasiu si 397 de miligrame de sodiu. De asemenea, aceeași cantitate de ardei iute include și un complex bogat de vitamine: 34 de miligrame de vitamina C, 0,12 miligrame de vitamina B6, 0,05 miligrame de folat (cunoscut drept forma naturala de vitamina B9), plus niacină, tiamina și riboflavina, principii active cu rol puternic antioxidant. Ardeiul iute conține și capsaicina, compusul responsabil pentru gustul sau iute. Capsaicina este un alcaloid, care produce efecte multiple la nivelul organismului, în special asupra sistemului muscular si cardiovascular.

Studiile au mai arătat că eficacitatea capsaicinei în cazul sindromului metabolic, o dereglare a organismului, cauzata de depunerea de grasime la nivel abdominal, care creeaza rezistenta la insulina. In cadrul unui studiu clinic realizat pe soareci obezi a fost evidentiat faptul ca injectiile cu capsaicina au avut actiune antiinflamatoare asupra tesutului adipos. Totodată, capsaicina a fost asociată cu inhibarea procesului de adipogeneză (procesul de formare a grăsimilor), cu suprimarea apetitului, dar și cu stimularea termogenezei (capacitatea organismului de a produce căldura), în urma căreia ia naștere procesul de ardere a caloriilor.

Mai mult decât atât, ardeii iuți conțin mai multă vitamina C decât portocalele, de exemplu. Așadar, atunci când răcim, este bine să consumăm și ardei iute, nu doar ceaiuri și fresh de portocale.

Iată de să consumi ardei iute

Consumul de ardei iute ajută la ameliorarea durerilor. Astfel, datorită conținutului de capsaicină, receptorii durerii sunt inhibați prin inducerea senzatiei de căldura (fara a cauza, insa, arsuri la nivelul organismului). De asemenea, ardeiul iute contribuie  și la atenuarea durerilor cauzate de diferite manifestari (de la migrene la dureri ce tin de sistemul osos si de cel muscular);

Ardeiul iute este un aliat de nădejde în reducerea inflamațiilor din organism. Această proprietate se datorează tot conținutului de capsaicină, acest „miracol” care are un puternic caracter antiinflamator. Care este „secretul”? Ei bine, datorită proprietăților sale reuseste sa suprime actiunea substantei P8, un neuropeptid secretat de celulele nervoase, asociat cu procesele inflamatoare. Acesta este si motivul pentru care multe produse cu acțiune antiinflamatoare au capsaicina în compoziția lor.

Un alt beneficiu este reglarea greutății, tot datorită capsaicinei. Astfel, consumul de ardei iute duce la diminuarea apetitului și la stimularea termogenezei, procesul de încălzire a corpului, proces care accelerează arderile calorice. Pentru eficiență sporită în lupta cu kilogramele, este recomandat ca adjuvant în diete stabilite de medicul nutriționist. Astfel, rezultatele se vor vedea mult mai rapid.

Susține sistemul imunitar, ceea ce ajută organismul să lupte eficient împotriva bolilor – de la răceli, gripe, la boli mult mai grave. Astfel, datorită conținutului bogat în vitamine, minerale, capsaicină și antioxidanți, ardeiul iute este unul dintre aliații de bază ai sistemului imunitar.

Ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular prin reglarea funcțiilor metabolice, a colesterolului și prin îmbunătățirea circulației sângelui. Ardeiul iute ajută la reducerea hipertensiunii și la buna funcționare a inimii.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

29 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

59 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: