5 motive care te vor convinge să consumi mai multe fibre. Iată cât de sănătoase sunt pentru organism

Fibrele sunt nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a sistemului digestiv. În lipsa acestora se pot declanșa o multitudine de dezechilibre și boli, precum constipația cronică.

Problemele de digestie pot duce, în timp, la cronicizarea unor boli grave și dezvoltarea unor afecțiuni potențial letale, precum cancerul.

Fibrele nu sunt o opțiune în alimentație, ci sunt necesare pentru sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism.

Care este legătura dintre fibre, sănătate și echilibrul alimentar? Trebuie subliniat că fibrele nu au rol nutritiv. Oamenii nu au enzimele necesare să digere fibrele, prin urmare aportul lor caloric este zero. Fibrele sunt prezente doar în vegetale, ele alcătuiesc structura, coaja, pulpa și bobul fructelor, legumelor și cerealelor. Produsele de origine animală precum carne, pește, sau ouă și lapte nu conțin fibre”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

5 motive care ne vor face să consumăm mai multe fibre

Toate alimentele bogate în fibre au o consistență crescută și trebuie mestecate. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât ne săturăm mai repede și controlăm și mai bine apetitul;

Fibrele au volum mare și umplu stomacul cu puține calorii. Cresc senzația de sațietate și ajută la reducerea aportului alimentar;

În intestin fibrele blochează absorția de zahăr și grăsimi din alimente, au efect pozitiv pe nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge;

Pentru că dau volum și consistență bolului alimentar, fibrele stimulează musculatura tubului digestiv, accelerează tranzitul intestinal și combat constipația;

Chiar dacă nu le digerăm, fibrele ajung în colon și hrănesc coloniile de bacterii benefice responsabile de imunitate. Deci au efect prebiotic.

Fibrele pe care le găsim în fructe, legume și leguminoase sunt fibre solubile, care se umflă la contactul cu apa și se transformă într-un gel vâscos, în timp ce fibrele din tărâțele din cereale și din coaja semințelor sunt insolubile, acestea rămânând tari și dure dacă le înmuiem în apă”, a explicat Mihaela Bilic, nutriționist.

Recent Posts

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

26 de minute ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

56 de minute ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

o oră ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

2 ore ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

2 ore ago

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

3 ore ago

Citeste si: