Sari la conținut

5 momente CHEIE din zi când trebuie să te hidratezi. Gheorghe Mencinicopschi: Apa se mănâncă, nu se bea

Momente cheie din zi când trebuie să te hidratezi. Potrivit specialiștilor, nu este suficient să bei multă apă ca să te hidratezi. Există anumite reguli pe care trebuie să le respecți pentru a beneficia de o hidratare corectă.

Hidratarea are loc în momentul în care organismul absoarbe și utilizează lichidele pe care le consumi, adică în momentul în care toate celulele corpului beneficiază de apă.

Cum trebuie să bei corect apa? Gheorghe Mencinicopschi: Apa se mănâncă, nu se bea

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, care a scris și o carte dedicată pe temă, spune că apa nu se bea, se „mănâncă”. Adică nu trebuie „dată peste cap” ci băută cu înghițituri mici și plimbată prin gură pentru a se amesteca bine cu saliva.

„Saliva este un fluid biologic foarte complex și care conține surfactanți care scad foarte mult tensiunea superficială a apei, o aduc la tensiunea superficială a celulelor și celulele pot să o bea.

Pentru că important este nu doar să bem apa la exterior și apoi să fie eliminată, ci să poată fi reținută de fiecare celulă din corpul nostru.

Apa trebuie să meargă la celule, nu trebuie să rămână undeva în exterior. De aceea este foarte important să bem apa cu înghițituri mici, să o plimbăm prin gură, pentru a-i scădea tensiunea superficială, deci pentru a fi reținută în corp. Asta înseamnă adevărata hidratare”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ca regulă generală, cantitatea de apă consumată zilnic trebuie adaptată în funcție de greutatea corpului, temperatura exterioră, tipul de activitate fizică desfășurată și alte împrejurări zilnice (călătorie, plajă, sport…).

  • Nu există o formulă perfectă pentru a ști cât de multă apă trebuie să bei. În general se recomandă un aport de 30 ml/kg corp. Ceea ce înseamnă că o persoană cu o greutate de circa 50 kg ar avea nevoie de 1,5 litri de apă pe zi.
  • Cantitatea de apă trebuie consumată treptat pe parcursul zilei. Nu te ajută dacă bei o sticlă de jumătate de litru în 30 de secunde, iar apoi îți mai aduci aminte să bei o sticlă seara.
  • Apoi nu este deloc recomandat să faci exces de apă. 3 litri de apă pe zi înseamnă prea mult și poți suferi efecte dăunătoare: dereglarea digestiei, umflarea picioarelor, suprasolicitarea rinichilor.

Momente cheie din zi când trebuie să te hidratezi: 1. Dimineața, o cană de apă

Imediat după ce v-ați trezit și cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a lua micul dejun, este ideal să bei o cană de 400 ml de apă la temperatura camerei.

Este important pentru că, în mod uzual, corpul este deshidratat după somn. Dacă ai dormit 8 ore, înseamnă că nu ai băut lichide timp de 8 ore, logic. Specialiștii spun că acest obicei ajută la sănătatea colonului, reglează digestia și îmbunătățește capacitatea organismului de a asimila nutrienți.

2. Un pahar cu apă cu jumătate de oră înainte de masă

Respectarea acestui obicei, ajută digestia. Apoi, te ajută să-ți dai seama dacă ți-e într-adevăr foame sau îți este sete pentru că avem tendința de a le confunda, oricât de incredibil ar părea.

Și, nu în ultimul rând, vei mânca mai puțin pentru că deja te vei simți mai plină.

Momente cheie din zi când trebuie să te hidratezi: 3. Un pahar cu apă la o oră după masă

Este o regulă foarte importantă: nu se bea apă în timpul mesei! Am fost obișnuiți de mici să stăm cu apa lângă noi în timp ce mâncăm, dar trebuie subliniat că mai mulți nutriționiști spun că acest obicei afectează digestia.

Un pahar de apă la o oră după masă, însă, va înlesni absorbția nutrienților, previne constipația și va ajuta fibrele să pătrundă mai ușor în sistemul digestiv.

Momente cheie din zi când trebuie să te hidratezi: 4. Un pahar cu apă înainte de a face baie

Va avea efectul scăderii tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge.

5. Un pahar cu apă înainte de culcare

În timpul nopții intervine deshidratarea iar un pahar de apă înainte de culcare va reduce acest efect. Se reduce, astfel, riscul de accidente vasculare și infarct, acesta din urmă producându-se foarte frecvent dimineața tocmai din cauza îngroșării sângelui ca urmare a deshidratării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel