Iată câteva moduri prin care vă ţineţi copilul departe de gripă sau alte boli
1. Aveţi grijă să facă vaccinul antigripal
Dacă nu a făcut încă vaccinul antigripal, vă puteţi duce copilul inclusiv luna aceasta, la medicul de familie sau la centrele de vaccinare, pentru imunizare. Chiar dacă nu oferă protecţie 100%, vaccinul poate ameliora simptomele gripei şi poate preveni apariţia complicaţiilor, în cazul în care copilul se îmbolnăveşte.
2. Preveniţi răspândirea virusului
Bacteriile gripei se pot răspândi la aproape 2 metri prin strănut şi tuse, aşa că învăţaţi-vă copilul să-şi acopere gura şi nasul cu un şerveţel, pe care să-l arunce după ce l-au folosit şi apoi să-şi spele mâinile cu apă şi săpun.
Dacă este posibil, vorbiţi cu profesorii să ţină băncile, în sălile de cursuri cât mai distanţate.
În cazul în care copilul s-a îmbolnăvit ţineţi-l acasă într-o cameră separată de restul membrilor familiei.
3. Asiguraţi-vă că se spală pe mâini cât mai des
Cea mai bună metodă de a vă proteja sănătatea, mai ales acum când infecţia cu gripă nouă se răspândeşte cu mare viteză, e să vă spălaţi pe mâini. Un spălat corect pe mâini presupune un efort minim: după umezirea mâinilor cu apă, se aplică săpunul lichid sau solid pe toată suprafaţa pielii, timp de 20-30 de secunde. Dermatologii vă sfătuiesc să insistaţi în zona unghiilor şi a regiunilor dintre degete, pentru că acolo se adună micorbii. Apoi, mâinile se clătesc şi se şterg, de preferat cu un prosop curat şi uscat
De asemenea, este foarte important să menţineţi suprafeţele şi obiectele cu care intră în contact, curate. Viruşii gripei trăiesc până la 8 ore pe suprafeţe, aşa că îndepărtaţi bacteriile de pe jucării, mese, telefoane, telecomenzi cu apă caldă şi detergent.
4. Ajutaţi-l să-şi întărească sistemul imunitar
Asiguraţi-i copilului o alimentaţie echilibrată care să conţină fructe, legume, lapte şi apă. Legumele si fructele aduc un aport important de vitamina C care ajută sistemul imunitar. Morcovii, fasolea verde, portocalele, capşunele conţin fitonutrienţi (vitamina C şi carotenoide) care ajută sistemul imunitar. Fitonutrienţii cresc producţia de globule albe şi interferon, un anticorp care îmbracă suprafaţa celulelor, blocând astfel viruşii.
Odihna este foarte importantă, iar copiii au nevoie de 10-12 ore de somn, pe noapte. Sportul este, de asemenea, un ajutor de nădejde al unei imunităţi crescute aşa că încurajaţi-vă copilul să practice cel puţin o oră pe zi de exerciţii fizice.
5. Trataţi simptomele în cazul copiilor care au gripă
Remediile gripei trebuie să includă:
– hidratare şi odihnă din plin
– mierea este un remediu foarte bun pentru tuse şi nu are niciun fel de efecte secundare
– picături saline nazale
– antipiretice
– medicamente antivirale care se pot administra în primele 48 de ore de la îmbolnăvire
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…