5 moduri în care o calitate slabă a somnului îți afectează organismul. Medic neurolog: Avem tendința de a ne gândi la somn ca la un lux, dar este o necesitate

Există un număr epuizant de motive pentru a avea un somn prost, dintre care unele sunt sub controlul tău. De exemplu, chiar aveai nevoie de încă un pahar de vin după cină? Dar alți factori – de la evenimente de viață stresante până la probleme legate de sănătate care fac dificilă adormirea sau menținerea somnului – nu sunt la fel de ușor de corectat.

Indiferent de motiv, revenirea somnului pe drumul cel bun este crucială pentru bunăstarea ta mentală, productivitatea în timpul zilei, calitatea vieții și sănătatea generală.

„Îmi place să împart sănătatea noastră în patru categorii principale – cum mâncăm, cum ne mișcăm, cum interacționăm din punct de vedere social și cum dormim”, spune Dr. Randall Wright, neurolog specializat în medicina somnului la Houston Methodist. „Dacă vreuna dintre acestea nu este bună, celelalte categorii au de suferit.”

De exemplu, poate ați observat cum o noapte de somn prost vă poate strica antrenamentul. Sau cât de iritabil vă poate face.

„Avem tendința de a ne gândi la somn ca la un lux, dar este o necesitate”, subliniază Dr. Wright. „A nu avea un somn de calitate suficient afectează totul”.

Iată cinci moduri în care somnul slab afectează organismul:

1. Stare de spirit

Iritabilitate, un sentiment sporit de stres, lipsă de răbdare sau de atenție – acestea sunt toate modalitățile mai evidente prin care o noapte de somn prost vă poate afecta starea de spirit a doua zi. Dar Dr. Wright remarcă faptul că și consecințele pot fi mai importante.

Dacă un somn prost progresează până la privarea de somn, acesta poate perturba echilibrul neurotransmițătorilor și al hormonilor care vă susțin starea generală de bine, ceea ce duce la instabilitate a dispoziției, inflexibilitate mentală și emoții negative.

„Lipsa somnului poate contribui la anxietate și depresie„, spune Dr. Wright.

„Ceea ce face ca acest lucru să fie mai problematic este că devine un cerc vicios, deoarece anxietatea și depresia pot îngreuna apoi obținerea unui somn bun. Ambele pot afecta, de asemenea, modul în care mâncați, vă mișcați și interacționați social, care, așa cum am menționat, afectează și somnul.”

2. Performanța fizică

Rutina dumneavoastră de exerciții fizice ar trebui să fie provocatoare. Dar ați avut vreodată unul dintre acele antrenamente în care vă chinuiți fizic mai mult decât este normal? Faptul că nu te-ai odihnit bine ar putea fi de vină.

„Atunci când este o problemă cronică, un somn slab poate afecta absolut performanța fizică”, spune Dr. Wright.

„Studiile arată că privarea de somn duce la un timp de reacție întârziat, un control motor slab, o rezistență redusă și multe altele.”

Și, deoarece somnul este crucial pentru recuperarea și repararea mușchilor, cantitățile inadecvate pot împiedica organismul dumneavoastră să își revină la fel de eficient sau rapid după exerciții – ceea ce duce la antrenamente leneșe și chiar la un risc crescut de accidentare în anumite cazuri.

3. Luarea deciziilor

„Privarea de somn duce la disfuncții ale lobului frontal, care pot afecta negativ controlul impulsurilor și reținerea mentală”, explică Dr. Wright.

„Atunci când procesul de luare a deciziilor devine deficitar, avem tendința de a acționa pripit și de a face lucruri care nu sunt adecvate.”

Poate că este vorba de o decizie care vă deraiază eforturile de a mânca sănătos sau de a vă face timp pentru exerciții fizice. Dar ar putea însemna chiar să faceți o alegere care vă pune bunăstarea fizică în pericol imediat, în timp ce conduceți sau lucrați la un loc de muncă, de exemplu.

De asemenea, privarea de somn poate duce la apariția unor prejudecăți cognitive, cum ar fi tiparele de gândire negativă și ruminația, care pot exacerba sentimentele de tristețe, anxietate și iritabilitate. Toate acestea ne reamintesc cât de strâns legat este somnul de ceilalți piloni ai sănătății noastre.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4. Sistemul imunitar

Procesele interne din corpul dumneavoastră suferă și ele din cauza somnului slab. În timp ce dormi, corpul tău este foarte activ în diverse procese de refacere esențiale pentru sănătatea ta fizică și mentală. De exemplu, obținerea unui somn de calitate suficientă promovează un sistem imunitar sănătos – ajutând organismul să gestioneze mai eficient inflamațiile și să se ferească de germenii dăunători.

„Din ce în ce mai multe studii arată că privarea cronică de somn contribuie la inflamația cronică”, avertizează Dr. Wright.

„Acest lucru explică probabil legătura pe care o vedem între problemele de somn pe termen lung și riscul anumitor tipuri de cancer.”

În timp ce inflamația acută poate fi uneori utilă pentru organism, o inflamație persistentă, de grad scăzut, nu este – este legată de hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli de inimă, demență, anumite tipuri de cancer și multe altele.

5. Reglarea zahărului din sânge

Este esențial pentru corpul tău să reglezi nivelul de zahăr din sânge pe parcursul zilei. Acest lucru asigură faptul că celulele dvs. au energia necesară pentru a îndeplini sarcini importante, dar, de asemenea, menține excesul de zahăr (glucoză) în afara fluxului sanguin, astfel încât acesta să nu poată afecta vasele de sânge și organele.

Reglarea glicemiei rămâne importantă și în timp ce dormiți. De fapt, este un moment în care organismul devine mai sensibil la insulină, hormonul responsabil cu transportul glucozei în celule pentru energie sau stocare. O lipsă de somn poate perturba acest proces.

„Perturbarea tiparelor de somn poate afecta, de asemenea, ceea ce se numește ritmul tău circadian, care este ceasul biologic intern al organismului care reglează multe procese fiziologice pe o perioadă de aproximativ 24 de ore”, explică Dr. Wright.

„Atunci când ritmul nostru circadian este dat peste cap, poate duce la schimbări care, printre altele, contribuie la reglarea deficitară a glucozei.”

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

17 minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

48 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: