Sari la conținut

5 moduri în care menopauza vă poate schimba sănătatea creierului

menopauza
Sursă foto: Shutterstock

Când vă gândiți la perimenopauză și menopauză, probabil vă gândiți la simptome precum bufeurile și creșterea în greutate. Deși s-ar putea să credeți că acestea sunt probleme ale pielii sau ale corpului, ele sunt de fapt legate de disfuncționalități ale creierului. De fapt, multe simptome ale menopauzei sunt asociate cu modificări ale creierului.

Tulburările hormonale care au loc în această perioadă a vieții unei femei afectează creierul menopauzei în moduri care duc la probleme de dispoziție, ceață cerebrală, anxietate, memorie, somn și reglarea temperaturii corpului.

Iată cum afectează menopauza creierul, cum vă predispune la simptome și ce puteți face în această privință.

CE SUNT NEUROHORMONII?

Hormonii sunt mesageri chimici produși în organism care controlează și reglează.

Atunci când neurohormonii sunt echilibrați, aveți tendința de a vă simți energici, pozitivi și ageri mental. Atunci când nivelurile de hormoni sunt dezechilibrate, este mai probabil să vă confruntați cu probleme de sănătate a creierului și cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia clinică, tulburările de anxietate, atacurile de panică, boala Alzheimer și alte tipuri de demență.

ESTROGENUL ÎN CREIER

Creierul feminin are mulți receptori de estrogen, în special în zonele implicate în starea de spirit, memorie, temperatura corpului și somn.

Organismul feminin produce trei tipuri de estrogen:

  • Estrona (E1), estrogenul primar produs după menopauză, joacă un rol în cancerul mamar și uterin.
  • Estradiolul (E2), cel mai puternic estrogen, promovează funcția cognitivă sănătoasă și starea de spirit pozitivă. Supraproducția de estradiol a fost asociată cu cancerele legate de estrogen, în timp ce subproducția contribuie la demență, boli de inimă, osteoporoză și alte boli ale îmbătrânirii.
  • Estriolul (E3), care protejează țesutul mamar și vaginal, tractul urinar și densitatea osoasă, contribuie, de asemenea, la reducerea bufeurilor la femei.

Atunci când nivelurile de estrogen sunt sănătoase și echilibrate, acestea ajută la optimizarea funcției creierului, ceea ce contribuie la o stare de spirit pozitivă, o memorie ascuțită, o temperatură corporală confortabilă și un somn odihnitor. Cercetările arată că estrogenul joacă, de asemenea, un rol neuroprotector esențial, prevenind îmbătrânirea creierului.

După menopauză, femeile produc niveluri dramatic mai scăzute de E2 și E3. Acest lucru înseamnă că femeile își pierd efectele neuroprotectoare.

Scăderile nivelului de estrogen care apar în timpul menopauzei provoacă modificări ale creierului care pot duce la probleme de dispoziție, pierderi de memorie și multe altele.

PROGESTERONUL ÎN CREIER

Un alt hormon primar produs în organismul feminin este progesteronul. Există o concentrație ridicată de receptori de progesteron în creier.

Gândiți-vă la progesteron ca la „hormonul relaxării”. Atunci când este în echilibru cu estrogenul, acesta vă calmează, aduce sentimente de liniște și favorizează somnul. De asemenea, s-a demonstrat că acesta reduce inflamația și contracarează leziunile produse de leziunile cerebrale.

Cercetările neuroștiințifice arată că progesteronul afectează creierul în următoarele moduri:

  • Susține acidul gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor care ajută creierul să se relaxeze
  • Protejează nervii
  • Susține mielina care „izolează” și protejează neuronii

În timpul perimenopauzei și după menopauză, nivelurile de progesteron scad. Acest lucru poate duce la iritabilitate, anxietate, depresie, nopți nedormite și ceață cerebrală.

5 MODURI ÎN CARE MENOPAUZA INFLUENȚEAZĂ FUNCȚIA CREIERULUI

Modificări în structura creierului

Un studiu de imagistică cerebrală din 2021 publicat în Scientific Reports a constatat că tranziția la menopauză este asociată cu mai multe modificări ale creierului, inclusiv reduceri ale volumului materiei cenușii, conectivității și metabolismului energetic.

Alte cercetări neuroimagistice au constatat, de asemenea, scăderi ale volumului creierului la femeile aflate în postmenopauză, comparativ cu femeile aflate în premenopauză și bărbații de aceeași vârstă.

alimente pentru creier
Imagine creată cu AI

Scăderea nivelului de neurohormoni

La femeile aflate în postmenopauză, nivelurile de estrogen și progesteron scad dramatic. Acest lucru poate duce la:

  • Anxietate
  • depresie
  • bufeuri
  • transpirații nocturne
  • Schimbări de dispoziție
  • Stări de plâns
  • Probleme de memorie
  • Sensibilitate crescută la durere

Această tranziție poate fi atât de provocatoare încât determină femeile să înceapă să ia medicamente pentru sănătate mintală pentru prima dată.

Scăderea fluxului sanguin către creier

Atunci când estrogenul scade, la fel se întâmplă și cu fluxul sanguin către creier. Scanările funcționale ale creierului cu ajutorul tomografiei computerizate cu emisie fotonică unică (SPECT) arată că fluxul sanguin scăzut este asociat cu depresia, tulburările de anxietate, insomnia, creșterea în greutate, problemele de concentrare, pierderea memoriei și ceața cerebrală.

Leziuni cerebrale minuscule

Rezultatele unui studiu de imagistică cerebrală din 2022 publicat în Neurology au arătat că bufeurile, în special transpirațiile nocturne, au crescut volumul de hiperintensitate a substanței albe. În termeni simpli, acestea sunt leziuni cerebrale minuscule în materia albă

. Cercetările arată că aceste leziuni sunt asociate cu un risc crescut de declin cognitiv, accident vascular cerebral și alte afecțiuni.

Biomarkeri pentru boala Alzheimer

Un studiu din 2024 indică o asociere între bufeurile nocturne și creșterea biomarkerilor bolii Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel