Sari la conținut

5 mituri despre depresie pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

tristețe
Sursa foto: arhiva Doctorul Zillei
Semne de risc

5 mituri despre depresie pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Mulți oameni presupun că depresia prezintă simptome evidente, cum ar fi o stare de tristețe permanenată sau retragerea de cei dragi. Deși acestea pot fi semne de depresie, această afecțiune se poate manifesta în multe moduri diferite și adesea e în strânsă conexiune cu alte tulburări de sănătate mintală, în special anxietatea.

„Cineva cu depresie poate părea mai iritabil sau mai anxios decât trist, chiar dacă se confruntă și cu tristețe internă”, spune Cory Newman, Ph.D., director al Centrului de Terapie Cognitivă de la Universitatea din Pennsylvania, potrivit prevention.com

„Acesta este un lucru pe care clinicienii îl vor menționa adesea părinților care sunt îngrijorați de comportamentul copiilor lor, subliniindu-le faptul că oboseala excesivă și continuă la tineri sau adolescenți poate fi un semn de depresie.

Adulții, cei care sunt mai puțin confortabili în exprimarea tipurilor de emoții pe care le asociază cu slăbiciunea sau vulnerabilitatea, pot fi mai predispuși la afișarea iritabilității ca semn al depresiei lor ”.

5 mituri despre depresie pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Dar simptomele nu sunt singurul tip de concepție greșită în jurul depresiei. Iată cinci mituri de știut, pentru a putea oferi ajutor celor dragi.

Mitul: Ți-ai da seama cu siguranță dacă cineva ar fi deprimat

„Mulți suferinzi merg la școală sau la serviciu și par mai iritabili sau mai anxioși decât triști”, spune Newman.

„De asemenea, este posibil ca aceștia să aibă probleme de concentrare și/sau să vorbească sau să se miște încet, deoarece efectul depresiei asupra creierului afectează și unele funcții motorii”, spune Jocelyn Smith Carter, Ph.D., director de instruire clinică la Departamentul de Psihologie al Universității DePaul

„Cheia este să căutăm schimbări semnificative. Persoana poate deveni mai argumentativă sau fără speranță sau semnificativ mai puțin socială; s-ar putea să înceapă să bea mai mult, să înceapă să mănânce pe bază de stres sau să nu mai dorească să mănânce. Dacă observați astfel de modificări, fiți un bun ascultător și recomandați-i să vadă un profesionist”, a mai spus Newman.

Mitul: Toată lumea este uneori deprimată. Confuzia între tristețe și depresie

Majoritatea dintre noi am spus: „Of, mă simt atât de deprimat!” la un moment dat. Dar depresia adevărată este un diagnostic specific pe care îl vor experimenta aproximativ unul din șase adulți în viața lor.

Tristețea este o emoție care tinde să vină și să plece, dar depresia clinică este mai constantă și durează mult, adesea o lună sau mult mai mult”, spune Newman.

Depresia clinică cuprinde o serie de simptome pe care le întâmpinați cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin două săptămâni și este posibil să nu știți de ce.

Alte semne:

  • sentimente de vinovăție extremă sau lipsă de valoare,
  • pierderea interesului pentru activitățile care îți plăceau cândva și/sau gânduri suicidare.

Există, de asemenea, distimie, o formă tratabilă și mai puțin extremă de depresie persistentă. Simptomele pot include

Dacă vă simțiți neobișnuit de abătut timp de două săptămâni sau mai mult și/sau aveți gânduri suicidare, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății mintale.

Cele mai cunoscute mituri care vorbesc despre depresie

Mitul: Depresia afectează numai starea de spirit

Starea de spirit face parte din imagine, dar depresia poate afecta energia și apetitul oamenilor și poate perturba somnul. De asemenea, este conectat la o serie de simptome fizice, de la urticarie și migrene la probleme respiratorii, cardiace și gastro-intestinale, spune Newman.

„Starea ta mentală și emoțională poate declanșa reacții fizice specifice și invers”, a subliniat Newman.

Se pare că există o legătură puternică între inflamație, boală autoimună și depresie: un amplu studiu danez a constatat că pacienții cu o boală autoimună au fost cu 45% mai predispuși decât cei fără de a avea o tulburare de dispoziție. Dacă este posibil să aveți o afecțiune de sănătate, aveți în vedere și sănătatea mintală, recomandă Newman.

Mitul: Trebuie doar să ai voință să ieși din depresie

„Nu este vorba de voință. Condiția este parțial cauzată de și provoacă, de asemenea, modificări fizice în corp și creier”, spune Jocelyn Smith Carter.

Aceasta include întreruperea substanțelor chimice care reglează starea de spirit, iar cel care suferă nu poate „să iasă din ea”. Cu ajutorul unui terapeut, cineva cu depresie poate învăța abilități pentru a menține simptomele la distanță sau pentru a face față mai bine dacă apar.

De exemplu, pacienții învață să reformuleze modul în care văd lucrurile, să reziste la gândirea de tipul „totul sau nimic” și sărbătoresc mici realizări, ceea ce îi face să se simtă mai bine și să evite să renunțe la ei înșiși.

„Terapia poate, de asemenea, să-i învețe pe oameni să „îndeplinească sarcini în pași mici, până la a face lucruri de care se bucură care ridică în continuare starea de spirit”, spune Carter, .

Unii ar putea avea nevoie de medicamente pentru a ajuta la echilibrarea stării de spirit și pentru a ajuta la somn. „Depresia este o tulburare”, spune Newman, dar una tratabilă din care recuperarea este adesea posibilă.

Mitul: Depresia este foarte greu de tratat

Este de fapt una dintre cele mai simple boli mintale de tratat. Acest lucru se datorează faptului că „este una dintre cele mai bine cercetate tulburări ale noastre în ceea ce privește modul în care oamenii răspund”, spune Carter.

Partea dificilă este găsirea tratamentului potrivit, precum și abordarea unor condiții precum anxietatea, PTSD și abuzul de substanțe care vin adesea împreună cu depresia. Cu ajutorul terapiei, dar și a medicamentelor (cercetările arată că sunt cele mai eficiente pentru persoanele cu depresie moderată sau severă), până la 70% dintre persoanele cu depresie majoră prezintă îmbunătățiri.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel