Sari la conținut

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre avortul medicamentos

Sursa foto: Freepik

Avortul medicamentos este o metodă de întrerupere a sarcinii prin administrarea unor medicamente specifice, care blochează hormonul progesteron necesar pentru menținerea sarcinii și provoacă contracții uterine ce ajută la eliminarea acesteia. Mai jos vei descoperi câteva informații despre acest tip de avort pe care este bine să știi.

  1. Nu reprezintă întotdeauna o opțiune 

La avort medicamentos se poate apela doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, iar cea mai importantă este aceea privind vârsta sarcinii – poate fi efectuat doar în primele 10 săptămâni de sarcină. Dacă sarcina este prea avansată, nu mai reprezintă o opțiune.

De asemenea, nu este indicat în cazul unei sarcini ectopice, adică atunci când embrionul se dezvoltă în afara uterului. Femeile care au o tulburare de coagulare a sângelui sau anemie semnificativă, suferă de insuficiență suprarenală cronică, utilizează corticosteroizi pe termen lung, au un dispozitiv intrauterin sau sunt alergice la medicamentele utilizate pentru avortul medicamentos ar trebui să apeleze la altă metodă de întrerupere a sarcinii.

În cazul alegerii avortului medicamentos, este important ca pacienta să aibă acces la servicii medicale în regim de urgență și să se poată întoarce la medic pentru control.

  1. Prezintă o serie de avantaje comparativ cu alte metode de întrerupere a sarcinii

Avortul medicamentos are mai multe avantaje. În primul rând, permite evitarea riscurilor chirurgicale și anestezice asociate cu avortul chirurgical. În al doilea rând, este mai puțin dureros decât cel chirurgical. Nu în ultimul rând, poate fi efectuat imediat după ce femeia află de existența sarcinii, fără a fi necesară programarea unei intervenții ulterioare.

  1. Nu funcționează întotdeauna

Avortul medicamentos este cunoscut pentru eficacitatea sa, însă este important de subliniat că nu funcționează întotdeauna. În astfel de situații, medicul va recomanda o intervenție suplimentară pentru a elimina sarcina, numită chiuretaj uterin evacuator. Aceasta este o procedură de urgență care se realizează în condiții de siguranță într-un spital sau clinică de specialitate. 

  1. Timpul de recuperare poate varia de la o femeie la alta

Timpul de recuperare după un avort medicamentos poate varia semnificativ de la o femeie la alta, în funcție de o serie de factori, inclusiv sănătatea generală a femeii, stadiul sarcinii la momentul avortului și prezența oricăror complicații. Ca regulă generală, activitățile fizice intense și orice alte activități care provoacă disconfort sau durere ar trebui evitate până când corpul s-a recuperat complet.

În cele mai multe cazuri, recuperarea după un avort medicamentos este relativ rapidă, cu multe femei care își reiau activitățile normale în câteva zile. Cu toate acestea, gradul de durere resimțită și cantitatea de sânge pierdută poate varia semnificativ de la o femeie la alta. În ceea ce privește activitatea sexuală după un avort medicamentos, nu există restricții absolute, dar majoritatea medicilor recomandă ca femeile să aștepte cel puțin două săptămâni înainte de a avea contact sexual.

De asemenea, este obligatorie vizita la medicul ginecolog pentru un control de urmărire la 2-3 săptămâni după avort.

  1. Se poate face acasă

Avortul medicamentos poate fi realizat în confortul propriei case, însă acest lucru trebuie făcut în conformitate cu indicațiile unui specialist. Este esențial ca toate instrucțiunile medicului să fie urmate cu rigurozitate pentru a asigura siguranța și eficacitatea procedurii. Există însă și cazuri, ca, de exemplu, atunci când sarcina este mai avansată, în care medicul va solicita ca pacienta să rămână sub supraveghere medicală.

Dacă ești interesată de avortul medicamentos, cel mai bun lucru este să consulți un medic ginecolog. Acesta îți poate oferi informații detaliate despre procedură, eventualele riscuri și efecte secundare, dar și dacă ești o candidată potrivită pentru acest tip de intervenție.

Disclaimer: Acest articol nu poate înlocui vizita la medic! Pentru recomandări privind metodele de întrerupere a unei sarcini potrivite, programează-te la un consult ginecologic! 

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/avortul-medicamentos-procedura-recomandari 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel