Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
În România sunt raportate anual 1.686 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 981 decese datorate cancerului ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.
Pe 8 mai 2013, Federația Asociațiilor Bolavilor de Cancer din România (FABC) se alătură asociațiilor de pacienți din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în țara noastră, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.
Iată câteva lucruri importante despre cancerul ovarian :
1. Toate femeile pot face cancer ovarian
Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.
2. Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi
Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic :
Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.
3. Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire
Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.
4. Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii
Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.
5. Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian
Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…