Sari la conținut

5 lucruri care se întâmplă în creierul tău când mănânci ciocolată

Ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectul ciocolatei asupra pancreasului

Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci ciocolată. Potrivit unor studii recente, ciocolata poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Este o sursă de magneziu, mangan, zinc și seleniu, ceea ce o face o sursă bună de antioxidanți.

Ciocolata a fost analizată asupra modului în care ar putea beneficia funcția creierului uman din cauza prezenței flavanolilor. Flavanolii sunt substanțe pe bază de plante care au efecte antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului.

Consumul de ciocolată neagră a fost asociat cu un flux sanguin îmbunătățit, o mai bună funcționare a creierului și un risc redus de a dezvolta boli de inimă. Există elemente dietetice în ciocolată care ajută la gestionarea anxietății și a depresiei și la îmbunătățirea calității vieții.

Știința confirmă că ciocolata neagră oferă beneficii pentru creier și sănătatea mintală, dar asta nu înseamnă că trebuie consumată în exces. Respectați cel mult limita de 1-2 bucăți, de 1-6 ori pe săptămână și asigurați-vă că alegeți un soi fără zahăr care conține cel puțin 70% cacao. Cel mai bine este sa alegeti ciocolata neagră facută cu cât mai puține ingrediente.

5 lucruri care se întâmplă în creierul tău când mănânci ciocolată

  • Reduce simptomele depresive: Ciocolata ajută la eliberarea diverșilor neurotransmițători fericiți în creier, cum ar fi endorfinele, serotonina și alte opiacee. Este considerat un aliment reconfortant deoarece provoacă emoții specifice și reduce eficient stresul și scade durerea. Endorfinele ajută la atenuarea depresiei, deoarece acționează ca sedative și oferă un sentiment de plăcere și fericire.
  • Crește serotonina: Serotonina este denumită frecvent „hormonul fericirii” deoarece controlează în mod eficient starea de spirit și promovează starea de bine. Astfel, un deficit de serotonină poate duce la depresie și alte boli mentale. Consumul de ciocolată neagră ajută la menținerea echilibrului adecvat al apetitului, activității creierului, anxietății și emoțiilor. Prin urmare, serotonina este recunoscută ca un antidepresiv.
  • Amplifica substanțele neurochimice „euforice”: Feniletilamina, denumită în mod obișnuit amfetamina de ciocolată, este un neurotransmițător unic care modifică nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale, provocând un sentiment de vigilență, conștientizare și entuziasm. Ciocolata contine diverse ingrediente psihoactive precum anandamida care genereaza productia de dopamină și produce o senzație de euforie.
  • Reduce inflamația: Flavonoidele au caracteristici antivirale, antitumorale, antiinflamatorii, antialergice și antioxidante care ajută la îmbunătățirea memoriei prin creșterea fluxului sanguin cerebral și a nivelului de oxigen, crescând astfel activitatea electrică a creierului. Flavanolii din cacao previn cu succes deteriorarea cognitivă legată de vârstă.
  • Axa intestin-creier: Există cercetări care arată că ciocolata are un efect prebiotic asupra intestinului și ajută la diversificarea microbiomului intestinal prin promovarea creșterii bacteriilor bune. Un intestin disbiotic poate duce la niveluri scăzute de factor neurotrofic derivat din creier, care este esențial pentru menținerea celulelor creierului existente și pentru dezvoltarea altora noi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel