Sari la conținut

5 legume care scad colesterolul repede. Mănâncă-le în fiecare zi

colesterol ridicat
Sursă foto: Getty Images
scaderea bruscă a colesterolului este periculoasă pentru organism

5 legume care scad colesterolul. Fibrele sunt unul dintre ingredientele benefice din legume cunoscute pentru a îmbunătăți digestia, reduce foamea, reglează nivelul zahărului și scad colesterolul.

Dacă sunteți în căutarea acestui din urmă efect, cele mai bune în acest sens sunt roșiile, broccoli, varza, vinetele și mazărea, potrivit nutriționistului rus Dr. Inna Zorina. 

Legume pentru normalizarea nivelului de colesterol

rosiile scad colesterolul
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Roșii

O roșie medie conține aproximativ 1,5 grame de fibre. În același timp, roșiile au un conținut scăzut de carbohidrați și, în general, conțin aproximativ 94% apă. Mai conțin acizi organici, pectină, vitamine A, C, PP, K etc. Și în ceea ce privește conținutul de magneziu și fier, roșiile ocupă în general unul dintre primele locuri în rândul produselor. În plus, un colorant natural cu proprietăți antioxidante, licopenul, este responsabil pentru culoarea roșie intensă a roșiilor.

La roșiile proaspete, în funcție de strălucirea culorii, cantitatea acesteia ajunge până la 50 mg/kg. În plus, roșiile reduc și măresc elasticitatea pereților arterelor și sunt eficiente în prevenirea cancerului.

Vinete

O sută de grame de vinete conțin 3 grame de fibre. Această sumă este în formă brută. În timpul tratamentului termic, o parte din fibrele alimentare se pierde. Cu toate acestea, asta nu face vinetele inutile. Excepția este dacă le-ați prăjit în mult ulei. În caz contrar, vinetele pot preveni formarea plăcilor de colesterol și sunt utile pentru prevenirea aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare însoțite de edem.

Mazăre

Mazarea în general este liderul incontestabil în ceea ce privește cantitatea de fibre – 5 grame la 100 de grame de produs.

Brocoli

Broccoli conține o cantitate suficientă de fibre alimentare care reduce nivelul de colesterol din sânge – 2,6 grame de fibre la 100 de grame de produs.

„Datorită fibrei din compoziția sa, broccoli ameliorează sistemul digestiv, ajută la începerea metabolismului și îmbunătățește activitatea tractului gastrointestinal. Ca și alte produse care conțin fibre grosiere, broccoli nu este absorbit de pereții intestinali, ci învăluie alimentele procesate și le duce afară din organism”, spune dr. Ina Zorina.

Ca urmare, peristaltismul intestinal reduce nivelul colesterolului alimentar cu aproximativ 15%. În plus, broccoli este o sursă bogată de vitamine, acid folic, potasiu, fosfor, fier și alte substanțe utile. Datorită acestei compoziții, ele ajută la îmbunătățirea vederii, întăresc oasele și articulațiile și promovează pierderea în greutate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel