Din cuprinsul articolului
5 greșeli de evitat dacă doriți să îmbătrâniți bine.
Când vine vorba de îmbătrânire, obiectivul nu este neapărat doar să trăiești mai mult, ci să îți extinzi anii de viață sănătoasă.
„Termenul științific este sănătate, care reprezintă perioada de viață în care o persoană este lipsită de boli debilitante”, explică dr. Stephen Anton, de la Institute on Aging din cadrul Departamentului de îmbătrânire și cercetare geriatrică de la Universitatea din Florida Health ,
Potrivit livestrong.com, este vorba de un amestec de sănătate, fericire și bună calitate a vieții. Deși există o componentă genetică a îmbătrânirii, contează și modul în care trăiești.
„Este destul de clar că există anumite obiceiuri care ne pot scurta durata de viață. Putem presupune că evitarea acestor obiceiuri vă poate ajuta să trăiți mai mult și mai bine”, spune dr. Anton.
Iată cinci greșeli pe care ar trebui să le evitați, pentru a îmbătrâni frumos.
A fi sedentar este un factor de risc pentru o serie de boli. Dar, în trecut, se credea că dacă faci mișcare în timpul zilei, nu contează dacă stai pe canapea tot restul zilei.
„Devine clar că acest lucru nu este cazul. Chiar dacă faci mișcare, ceea ce faci în restul de 16 ore când te trezești are și o influență asupra sănătății tale. Întreruperea perioadelor de ședere cu o activitate este o idee bună, așa că ridicați-vă sau plimbați-vă câteva minute la fiecare oră”, spune dr. Anton.
În schimb, cel mai important factor în îmbătrânirea bună este exercițiul fizic. O rutină regulată de mers pe jos este ceea ce aveți nevoie. Acest lucru ajută la menținerea rezilienței. Reziliența este ceea ce ne împiedică să îmbătrânim.
Oamenii tind să consume, în general, prea mult sodiu (3.400 mg pe zi, în medie, când limita recomandată este de 2.300 mg). Iar aproximativ un sfert din acesta provine din mâncăruri de restaurant, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Reducerea conținutului de sodiu în mese este cheia. Acest lucru este valabil mai ales pentru prevenirea bolilor cronice precum hipertensiunea și bolile de inimă. Recomandarea este să vă preparați mai multe mese acasă, pentru a evita sodiul ascuns care este ambalat în mâncărurile procesate.
Legumele s-ar putea să nu fie cel mai delicios lucru. Ați auzit de multe ori sfatul că trebuie să consumați mai multe legume. Lipsa lor, face un rău sănătății.
„Fundația sănătății tale este mâncarea pe care o mănânci. Sunt la Pritikin de nouă ani. După ce am schimbat dieta oamenilor, primul lucru care se întâmplă este că arată ca fântâna tinereții”, spune Kimberly Gomer, director de nutriție la Pritikin Longevity Center + Spa din Miami.
Dietele pe bază de plante bogate în legume oferă fibre – nutrient sănătos pentru inimă, care reglează insulina, anti-cancer – și vitamine antiinflamatoare, minerale și fitonutrienți. Și dacă folosiți legumele, de asemenea, nu mâncați tipurile de alimente procesate bogate în zahăr, sare și grăsimi care determină inflamația cauzatoare de boli.
„Somnul reface mintea și corpul, permițând celulelor să se repare și să întinereze. Este vital pentru sănătate la fel ca o dietă sănătoasă și o activitate fizică. Acestea sunt cele trei mari pentru îmbătrânire”, spune dr. Anton.
Într-adevăr, toată lumea are nevoie de un somn diferit, dar recomandarea generală este să aveți un somn de cel puțin șapte ore, în fiecare noapte. Cheia este că ar trebui să te trezești simțindu-te odihnit. Nu toată lumea are luxul de a alege orele de lucru, dar dacă aveți controlul programului dvs., veți dori să dormiți când este întuneric și să vă treziți când este lumină, un model care promovează sănătatea, spune dr. Anton.
„În cele din urmă, evitați să consumați alimente bogate în calorii, bogate în grăsimi și bogate în zahăr sau să beți mult alcool prea aproape de culcare. Aceste comportamente perturbă somnul și afectează capacitatea organismului de a trece prin procese importante de control al calității celulare”, spune dr. Anton.
Acest proces are loc atunci când celulele elimină deșeurile sub formă de toxine sau celule deteriorate, astfel încât să poată repara și întineri pentru a funcționa într-un mod mai sănătos. Așa că, ar fi indicat să lași cel puțin câteva ore între mâncare și somn.
În general, pandemia nu a fost bună pentru obiceiurile noastre de băut și mulți oameni declară că au crescut consumul de alcool. Dar este o idee bună să remediezi această situație.
Consumul excesiv de alcool cronic are un impact semnificativ asupra îmbătrânirii bune. Are un impact asupra nutriției cu deficiențe de tiamină (vitamina B1) și alți nutrienți pentru sănătatea creierului și a inimii. Mai mult, alcoolul excesiv îți scaldă ficatul și măduva osoasă în toxine care îți afectează organele și sistemul imunitar.
În timp ce recomandarea actuală a CDC este că bărbații ar trebui să se limiteze la două băuturi pe zi, iar femeile cel mult la una, există dovezi din ce în ce mai mari că există beneficii clare pentru sănătate când consumați doar jumătate din aceată cantitate.
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…