Din cuprinsul articolului
5 efecte secundare ale spălării feței cu săpun. Săpunul este un demachiant foarte eficient, dar este și unul dintre cele mai proaste soluții pentru pielea feței tale.
A te spăla pe față cu săpun în fiecare zi este ceva înrădăcinat în noi de mamele noastre încă din copilărie.
Potrivit specialiștilor, săpunul poate fi foarte dăunător pentru piele, în special pentru pielea feței.
În funcție de produsul pe care îl utilizați, experții spun că rutina zilnică de spălare a feței poate elimina umiditatea naturală, făcându-vă pielea uscată și aspră.
Efecte secundare ale folosirii săpunului
Săpunul ajută la îndepărtarea murdăriei și a resturilor, minimizează daunele cauzate de radicalii liberi cauzate de poluare și îndepărtează celulele moarte care se acumulează pe piele.
Cu toate acestea, există câteva efecte secundare grave dacă vă spălați fața cu săpun în fiecare zi. Iată câteva dintre ele:
1. Poate provoca uscăciune și îmbătrânire prematură: Substanțele chimice din săpunuri compromit cu ușurință bariera pielii și lasă toxinele, bacteriile, germenii și alte particule murdare să pătrundă mai adânc în straturile pielii, provocând daune imense.
Utilizarea constantă a săpunului pe pielea feței poate provoca:
- Uscăciune
- Roșeață
- Iritație și mâncărime
În acele straturi mai adânci, agenții tensioactivi pe bază de săpun întâlnesc terminații nervoase și declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar, provocând inflamații și riduri.
2. Deteriorează microbiomul pielii: Există diferite tipuri de agenți patogeni în piele, care protejează straturile de atacul bacteriilor, virușilor și ciupercilor dăunătoare. Acestea sunt cunoscute sub numele de microbiomul pielii care menține aciditatea pielii ridicată.
Cu toate acestea, substanțele chimice din săpunuri scad aciditatea și ucid multe dintre bacteriile bune, determinând sistemul imunitar să reacționeze. Prin urmare, este posibil să observați inflamație, infecție și leziuni permanente cu acnee, coșuri și negi.
3. Blochează porii pielii: Utilizarea regulată a săpunurilor poate provoca blocarea porilor de pe suprafața pielii. Potrivit dermatologilor, acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea săpunurilor conțin acizi grași care se acumulează în pori și îi înfundă.
Acest lucru duce, de asemenea, la diverse probleme ale pielii, cum ar fi puncte negre, erupții, infecții etc.
4. Elimină vitaminele din piele: Săpunul elimină, de asemenea, vitaminele esențiale din piele, care pot ajuta să arate proaspătă și sănătoasă. Vitamina D este generată din expunerea la soare, dar dermatologii spun că este deteriorată de substanțele chimice dure din săpun.
5. Agravează eczemele: Săpunurile care conțin alergeni și substanțe chimice dure sunt mai susceptibile de a irita pielea, agravând eczema acestora. Această afecțiune a pielii, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este una inflamatorie care provoacă erupții cutanate, pete solzoase, vezicule și chiar infecții ale pielii.
Cum să vă spălați fața în siguranță
Vă puteți întreba pe bună dreptate: dacă nu cu săpun, atunci cu ce? Există multe moduri sigure și eficiente prin care vă puteți curăța fața și puteți aduce catifelare și strălucire pielii feței.
Câteva moduri de a face acest lucru, în funcție de tipul tău de piele sunt:
- Cremă de curățare
- Spumă de curățare
- Gel de curățare
- Argilă
- Ulei