5% dintre români au psoriazis. Medicii trag un semnal de alarmă asupra pericolelor netratării corecte a bolii

Deşi nu se vindecă, psoriazisul poate fi ţinut sub control cu tratament adecvat recomandat de medicul dermatolog şi monitorizat de medicul de familie, boala nefiind contagioasă, dar transmisibilă ereditar.

Potrivit specialiştilor, psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvență de aproape 5% în România. Netratat, psoriazsul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustarea afectează relațiile pacientului cu familia, prieteni, etc.

Sute de ani, această boală dermatologică a fost confundată cu lepra (fiindcă afectează pielea, în primul rând), iar oamenii erau alungați din comunitate.

Această afecţiune cronică, pe lângă alte manifestări, se caracterizează printr-o evoluţie accelarată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.

Cauze şi factori de risc

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii.

Această boală apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Plăgile apar în diferite zone ale corpului, sunt roșii cu scuame albe pe deasupra, ca de piele uscată. Pot arăta foarte neplăcut, iar implicațiile psihologice sunt comparabile cu cele date de cancer, boli cardiace și depresie. Suferința nu vine neapărat din felul în care doare pielea, ci din felul în care se simte bolnavul: respins, stigmatizat, rușinat. Aproximativ 50% dintre bolnavi declară că psoriazisul le afectează viața profesională.

O nouă campanie de informare a Societăţii Române de Dermatologie

Implicată în multiple campanii de prevenție medicală, dar și de asumare a responsabilității și a unei conduite raționale și empatice față de pacienții ce traversează diferite perioade complicate din punct de vedere emoțional, psihologic și social, Societatea Română de Dermatologie a atras atenția și cu această ocazie a “Zilei Mondiale a Psoriazisului” asupra faptului că această boală nu este una contagioasă și nu trebuie să facă diferențe.

Mai mult, ceea ce se impune în acest caz ca fiind molipsitor este empatia pe care ar trebui să o avem față de acești pacienți a căror boală, chiar dacă nu este una vindecabilă, beneficiază, prin tratament adecvat, de o reducere considerabilă a intensității, precum și de o remisiune a leziunilor pe perioade lungi de timp.

”Cu toate eforturile depuse în optimizarea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne în continuare o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune sub – diagnosticată și sub – tratată în România, în mod special din cauza reticenței pe care o manifestă populația față de medic și față de ceea ce ar trebui să însemne o conduită socială normală în raport cu propria sănătate, prin prevenție și control medical periodic” a declarat președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

Acceptă-mă!Susține-mă!Apropie-te!

”Ne dorim ca sloganul Acceptă-mă!Susține-mă!Apropie-te! să se transpună cât mai des în realitate pentru a îndepărta cât mai mult efectul stigmei cu care se confruntă pacienții cu psoriazis și de a anula impactul psiho-social și emoțional care împiedică integrarea în societate a acestor oameni care trebuie să rămână activi și utili în orice comunitate” a subliniat, la rândul său, dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

Peste 13.000 de pacienţii cu psoriazis, înscrişi în Registrul Național

Datorită unui demers profesional iniţiat de către Societatea Română de Dermatologie prin realizarea Registrului Național de boli Dermatovenerice astăzi sunt înscriși , diagnosticați și monitorizați,  13.103 de pacienți cu psoriazis dintre care 7.269 sunt bărbaţi si 5.834 sunt femei, la nivelul Municipiului București fiind înregistrați 1.611 pacienti, restul de 11.492 fiind din alte localități din România.

Dar gravitatea pe care o prezintă situația pacienților cu psoriazis din România este dată de faptul că, pe de o parte, aceștia rămân necunoscuți, neprezentându-se niciodată la medic, se prezintă o singură dată la cabinetul dermatologic sau refuză să se înscrie în acest important Registru Național de boli Dermatovenerice.

Din păcate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis , iar un procent de 20-30% dintre acești pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap.

OMS: Psoriazisul, a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă

Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

De peste 19 ani, la nivel global, în 56 de țări, printre care se numără și România, data de 29 Octombrie este dedicată bolnavilor de psoriazis.

Boala afectează 125.000.000 de oameni la nivel mondial

Statisticile arată că psoriazisul afectează 125.000.000 de oameni la nivel mondial, dintre aceștia 30% au artrită psoriazică, 46% din cazurile severe de psoriazis pot dezvolta diabet, iar 58% probleme cardiace.

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat a avea o rată de apariţie de 2% în populaţia nord europeană şi de 2%-2,6% în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni).

Există și zone cu rate de apariţie relativ scăzute (de exemplu Japonia). Estimarea prevalenței psoriazisului și psoriazisului artropatic la nivelul populației adulte de peste 18 ani din România pentru psoriazis este 4,9% , peste media europeană.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Potrivit statisticilor, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”, iar 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive (1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment).

În plus, 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă şi 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii.

Peste 30% din pacienții cu psoriazis sever au afectare vasculară coronariană

Un amplu studiu relevă că riscul de boală cardiovasculară la pacienții cu psoriazis sever este prezent şi în cazurile asimptomatice, fără manifestări clinice.

Potrivit autorilor studiului, un scor PASI (Psoriasis Area Severity Index) mai mare, o durată mai lungă a bolii, prezența artritei psoriazice și hipertensiunea arterială au fost asociate independent de factorii de risc tradiționali cu disfuncție coronariană microvasculară.

În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei depistării posibilelor complicaţii circulatorii coronariene la pacienții cu psoriazis, care au un risc mai crescut.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

3 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

33 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: