Nu amestecaţi carnea sau mezelurile cu lactatele, dar nici soia cu proteine animale (lapte, ouă, carne). Nu este indicat nici să puneţi lapte în cafea.
Când alimentele „incompatibile” sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.
1. Lapte şi ciocolată
Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună.
Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.
„Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.
2. Cafea cu lapte
Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, vă alegeţi doar cu gustul, spun medicii. „Laptele taie din acţiunea stimulatoare a cafelei. Dacă o cafea amară se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac„, adaugă prof. dr. Mencinicopschi.
Lactatele şi mezelurile, combinaţie cancerigenă
3. Iaurt cu mezeluri
Multe persoane consumă un iaurt lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit.
Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.
„În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne”, subliniază specialistul citat.
4. Creveţi şi citrice
Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei „combinaţii”.
Creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic toxic.
Proteinele vegetale, separat de cele animale
5. Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate aşa cum trebuie şi digestia este încetinită.
„Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc„, recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…