Din cuprinsul articolului
Afecțiunile cutanate sunt boli care afectează pielea. Aceste boli pot provoca erupții cutanate, inflamații, mâncărimi sau alte modificări ale pielii. Unele afecțiuni cutanate pot fi genetice, în timp ce alți factori de stil de viață pot cauza altele [1]. Unele dintre cele mai comune boli de piele includ [1]:
Cauzele dermatitei atopice nu sunt cunoscute pe deplin. Cu toate acestea, afecțiunea apare atunci când bariera naturală a pielii tale este slăbită. Acest lucru înseamnă că pielea ta este mai puțin capabilă să te protejeze de iritanți și alergeni [2].
Dermatita atopică se caracterizează prin pete roz, roșii, maro, mov sau gri, uneori cu porțiuni solzoase care se descuamează. Zonele afectate pot fi mâncărime, grase sau uleioase. Pe pielea deschisă la culoare, eczema poate provoca o erupție roșie. Această erupție poate apărea maro, mov sau gri pe pielea mai închisă la culoare. De asemenea, poate apărea căderea părului în zona cu erupția cutanată [3].
Se estimează că 60% dintre persoanele cu această afecțiune o dezvoltă în primul an de viață, iar 90% o dezvoltă înainte de vârsta de 5 ani [4].
Acneea este localizată în mod obișnuit pe față, gât, umeri, piept și partea superioară a spatelui. Erupțiile cutanate sunt compuse din roșeață, puncte negre, puncte albe, coșuri sau chisturi și noduli adânci și dureroși. Această afecțiune poate lăsa cicatrici sau poate întuneca pielea dacă nu este tratată [3].
Acneea debutează, de obicei, în perioada pubertății și afectează mulți adolescenți și tineri adulți. Aproximativ 85% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani experimentează cel puțin acnee minoră [4].
Acneea poate apărea în orice etapă a vieții și poate continua până în anii 30 și 40 [4].
Această afecțiune cronică a pielii trece prin cicluri de estompare și recidivă. Recidivele pot fi declanșate de alimente picante, băuturi alcoolice, lumina soarelui, stres și bacteria intestinală Helicobacter pylori [3].
Există patru subtipuri de rozacee care cuprind o mare varietate de simptome. Simptomele comune includ înroșirea feței, umflături roșii ridicate, uscăciunea pielii și sensibilitatea pielii. Persoanele cu tonuri de piele mai închise pot observa decolorări maronii sau pete uscate și umflate de piele închisă la culoare [3].
Deși persoanele de toate vârstele și rasele pot dezvolta rozacee, aceasta este cel mai frecvent întâlnită în următoarele grupuri [4]:
Acesta cauzează plăci cutanate solzoase, argintii și bine definite. Persoanele cu nuanțe de piele mai închise ar putea experimenta, de asemenea, pete maro închis sau purpurii pe piele [3].
Plăcile sunt localizate în mod obișnuit pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui. Această afecțiune poate provoca prurit sau poate fi asimptomatică [3].
Psoriazisul apare în toate grupele de vârstă, dar este întâlnit în principal la adulți, cu cea mai mare proporție între vârstele de 45 și 64 de ani. Aproximativ 80% dintre cei afectați de psoriazis au o boală ușoară până la moderată, în timp ce 20% au psoriazis moderat până la sever, afectând mai mult de 5% din suprafața corpului [4].
Aceasta cauzează umflături pruriginoase și ridicate care apar după expunerea la un alergen. Umflăturile pot fi calde și ușor dureroase la atingere. Urticaria pe pielea mai închisă la culoare poate apărea ridicată sau inflamată și poate fi ușor mai închisă sau mai deschisă decât nuanța naturală a pielii [3].
Pe pielea mai deschisă la culoare, urticaria apare de obicei roșie. Porțiunile afectate pot fi mici, rotunde, în formă de inel sau de forme aleatorii [3].
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol sunt menite să educe despre bolile comune ale pielii. Acestea nu înlocuiesc sfaturile medicale profesioniste. Dacă observi semne de afecțiuni cutanate, este important să te adresezi unui dermatolog pentru o evaluare și tratament corespunzător.
Bibliografie:
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…