Din cuprinsul articolului
Durerile lombare pot avea surse diverse, inclusiv vertebre, discuri intervertebrale, nervi care se extind din coloana vertebrală, mușchi și ligamente care susțin spatele.
Totuși, aceste dureri pot avea și origini în alte părți ale corpului, cum ar fi pancreatita, ulcerul peptic gastro-duodenal, colecistita sau anevrismul aortic abdominal.
Pe de altă parte, durerea de rinichi este specifică și se manifestă în zona dintre coaste și șolduri. Factorii de risc asociați durerii lombare includ traumele acute, suprasolicitarea, osteoporoza și artrita, în timp ce durerea de rinichi poate fi cauzată de infecții renale, sângerări sau obstrucții.
Simptomele durerii lombare și ale durerii de rinichi variază în funcție de originea lor, iar medicii pot diagnostica aceste probleme prin diverse metode, cum ar fi teste de sânge sau imagistică medicală. În plus, există şi alte semne că ai rinichii bolnavi.
Durerea de rinichi este adesea confundată cu durerea de spate, deoarece rinichii se sprijină pe mușchii din spate și devine dificil de făcut diferența între cele două tipuri de dureri.
Spre deosebire de durerea de spate, care apare de obicei în partea inferioară a spatelui, durerea de rinichi este mai profundă și e localizată un pic mai sus. Durerea poate progresa și către alte zone, cum ar fi abdomenul sau zona inghinală.
Când apare durerea lombară și cine este cel mai expus riscului? Doctorul Deborah Lee răspunde la toate aceste întrebări.
„Durerile lombare limitează activitățile zilnice din cauza incapacității de a efectua mișcări normale în mod liber. Acest lucru duce la izolarea socială și o incapacitate nu numai de a-și îndeplini sarcinile zilnice, ci și de divertisment”, spune dr. Deborah Lee.
Pe măsură ce îmbătrânim, din cauza uzurii generale, articulațiile noastre se deteriorează treptat. „Discurile intervertebrale se micșorează, ceea ce înseamnă spațiu discal redus și rădăcini nervoase ciupite. Se pot dezvolta, de asemenea, pinteni osoși, apăsând adesea pe țesutul nervos.
Dacă de exemplu canalul spinal se îngustează, acest lucru are ca rezultat stenoza spinării, o afecțiune gravă în care presiunea severă asupra măduvei spinării provoacă durere, amorțeală și dificultăți de mers.
Osteoartrita (OA) este cea mai frecventă, dar alte tipuri de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă afectează partea inferioară a spatelui. Osteoartitra este o cauză comună a bolilor degenerative.
„Artrita provoacă inflamarea articulațiilor şi umflarea acestora, slăbiciune musculară și măcinarea oaselor și a cartilajului”, spune dr. Lee.
Stenoza spinării apare atunci când spaţiile din coloana vertebrală se îngustează şi exercită o presiune asupra măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase. Simptomele pot include durere, senzație de amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor.
Este de obicei o boală specifică persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, fiind destul de frecventă – afectează aproximativ una din 1.000 de persoane.
Această afecţiune este rezultatul compresiei nervilor spinali, ceea ce duce la inflamarea lor. În acest caz, durerea trece prin spatele piciorului. „Acest lucru este cauzat de presiunea asupra nervului sciatic, de obicei provocată de o hernie de disc”, spune specialistul.
Conform statisticilor, aproximativ 15% din populația adultă este afectată de radiculită în grade diferite. Grupul de risc include persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 – 50 de ani. Principala cauză a bolii reprezintă modificările degenerative-distrofice la nivelul coloanei vertebrale.
Tratamentul medicamentos începe cu utilizarea analgezicelor și a medicamentelor antiinflamatorii. La moment Ketoprofen, Movalis, Diclofenac sunt cele mai eficiente. După eliminarea sindromului de durere, sunt indicate fizioterapia, masajul și terapia manuală.
Durerea lombară poate fi cauzată de infecții precum osteomielita sau discita. Potrivit dr. Li, cel mai frecvent microorganism este bacteria Staphylococcus aerius.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…