Sari la conținut

5 alimente pe care nutriţioniştii NU le-ar mânca niciodată

frigider
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Când vine vorba de mâncare, este imposibil să găsești un gurmand mai pretențios decât un nutriționist. Desigur, pentru oamenii obișnuiți, dieta lor va părea prea strictă și limitată, dar unele reguli merită cu siguranță adoptate de oricare dintre noi.

De altfel, otrava din farfurie este demonstrat ştiinţific că ne îmbolnăveşte organele vitale. De pildă, grăsimile trans, dar şi carbohidrații rafinați – margarina, prăjiturile gata preparate și produsele de patiserie și cereale foarte procesate, cum ar fi făina albă -, pot distruge celulele cerebrale.

Iată lista cu cele 5 tipuri de alimente pe care nutriţioniştii NU le-ar mânca niciodată:

1. Carnea procesată

Este vorba de toate semipreparatele din carne: cârnați, carne tocată și alte produse care pot conține cantități mari de sare, conservanți și alți aditivi.

Nutriționiștii ne sfătuiesc să eliminăm complet astfel de produse din alimentație deoarece, printre altele, conțin grăsimi nesănătoase care au un efect nociv asupra sănătății și asupra nivelului de colesterol.

2. Ketchup și alte sosuri cumpărate din magazin

Dacă examinați cu atenție eticheta unor astfel de produse, veți constata că aproape toate, cu foarte puține excepții, conțin cantități incredibil de mari de sodiu, îndulcitori sau zahăr. Ar fi mult mai bine să vă prparaţi în bucătăria proprie sosul pentru salată sau să folosiţi uleiuş de măsline decât să consumaţi astfel de produse artificiale.

3. Acadele colorate

Destul de ciudat, dulciurile pentru copii se dovedesc adesea a fi cele mai dăunătoare. Cantitățile excesive de zahăr și diverși coloranți alimentari vor lăsa o amprentă (la propriu și la figurat) nu numai asupra sănătății dinților, ci și asupra greutății. Caloriile goale conţinute de bomboane si acadele nu vă vor satisface deloc foamea, ci, dimpotrivă, vor deschide apetitul.

4. Pește crud și carne crudă

În acest caz nu este vorba doar de un surplus de calorii, ci mai ales de siguranța alimentară. Produsele crude de origine animală pot conține microorganisme patogene, ca de exemplu celebrul sushi. Ca urmare, consumul de carne sau pește insuficient gătit poate duce la îmbolnăviri sau, în cel mai bun caz, la tulburări digestive.

Pentru a evita situațiile neplăcute, asigurați-vă că produsele pe care le consumați sunt gătite cel puțin la gradul minim în care microorganismele dăunătoare sunt anihilate.

 

Mâncăruri congelateAcest tip de alimente care necesită doar decongelare sunt strict interzise de nutriționiști. De regulă, acestea conțin din abudenţă sare, zahăr, conservanți, condimente și potențiatori de aromă şi gust pentru a face chiar și hârtia comestibilă. În plus, nu au absolut nicio valoare nutritivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel