Din cuprinsul articolului
Uneori, bateria ta mentală este abia încărcată. Sunteți capabil să funcționați, dar observați că nu sunteți la capacitate mentală maximă. În ultimul secol, au fost efectuate mai multe cercetări cu privire la modul în care alimentele pot influența sănătatea mintală sau pot îmbunătăți funcționarea creierului. De fapt, există cercetări în curs care continuă să demonstreze modul în care alimentele pe care le consumați vă afectează sănătatea mintală.
Cu atât de multe cercetări și informații disponibile despre alimente în zilele noastre, aveți o ocazie unică de a vă umple farfuria cu alimente care susțin creierul. Totuși, care sunt cele mai bune pe care să le puneți în farfurie? Continuați să citiți pentru a afla despre cinci alimente pe care cercetătorii le consideră „jucători puternici” pentru sănătatea dumneavoastră mentală.
Linte
O porție de o ceașcă de linte oferă 15,6 grame de fibre dietetice și 18 grame de proteine. Aceste leguminoase sunt subestimate în lumea culinară, iar fasolea neagră sau năutul tind să le eclipseze. Deoarece lintea este bogată în mod natural în vitamina B9 (folat), se situează pe un loc fruntaș pe scara alimentelor antidepresive.
Potrivit cercetătorilor, nivelurile scăzute de folat pot crește riscul atât de demență, cât și de depresie. Puneți linte în salate, gătiți-le în chili sau folosiți-le ca înlocuitor al cărnii pentru tacos. Lintea poate fi vedeta spectacolului, dar poate avea și un rol secundar într-un fel principal de mâncare.
Fructe de pădure
Aceste superstaruri antioxidante sunt sărace în zahăr și au un puternic impact nutrițional. Mai multe studii indică faptul că fructele de pădure sunt alimente populare pentru creier, deoarece conțin fitonutrienți care încurajează neurotransmisia, neuroplasticitatea și răspunsul inflamator sănătos.
În cazul în care fructele de pădure nu sunt în sezon sau fructele de pădure proaspete costă prea mult, fructele de pădure congelate sunt excelente. Doar asigurați-vă că vă uitați la lista de ingrediente pentru a vă asigura că nu există conservanți sau zaharuri adăugate. Zmeura, murele și afinele se potrivesc de minune în smoothie-uri, salate, fulgi de ovăz și nu numai.
Microverdeață și germeni
Microverdeața și germenii se adaugă excelent la orice salată sau sandviș. Gândiți-vă la microverdeațp ca la bombe nutritive concentrate ale omologilor lor verzi mai mari. Densitatea nutritivă a microverdeței este foarte atractivă pentru psihiatrii nutriționali. Acest lucru se datorează faptului că acestea oferă o mulțime de fitonutrienți, la fel ca fructele de pădure, care susțin sănătatea creierului. Nu trebuie să vă mulțumiți doar cu cresonul. Bucurați-vă de germeni de lucernă, germeni de broccoli, germeni de fasole neagră și alte opțiuni. Germenii nu numai că adaugă textură și aromă meselor tale, dar oferă și o mulțime de minerale care încurajează creșterea celulelor creierului.
Kefir
Acest produs lactat fermentat este o opțiune cu conținut scăzut de lactoză, bogată în nutrienți care stimulează atât creierul, cât și intestinele. Alimentele fermentate contribuie la creșterea cantității de bacterii benefice din intestin. Prin îmbunătățirea diversității microbiomului, puteți susține creierul prin intermediul axei intestin-creier.
Un număr tot mai mare de cercetări privind psihobioticele (probiotice care sunt benefice și pentru creier) confirmă faptul că acestea pot îmbunătăți cogniția generală. Kefirul, în special, arată că poate contribui la îmbunătățirea performanțelor cognitive și la reducerea riscului de declin al memoriei legat de vârstă. De asemenea, puteți consuma kimchi, natto, miso, kombucha și alte alimente fermentate.
Ciocolata neagră
Este important să înțelegeți că nu susținem înghițirea unei ciocolate întregi. Ciocolata neagră poate fi un aliment care susține creierul, lăsând la o parte problemele legate de plumb și cadmiu.
Cercetările indică faptul că savurarea cu moderație a ciocolatei negre poate fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară și pentru echilibrul glicemiei. Unele dovezi arată chiar că ciocolata neagră poate crește fluxul cerebral și îmbunătăți memoria, dar sunt necesare mai multe cercetări.