Din cuprinsul articolului
Dieta ta afectează modul în care te simți și cât de bine funcționează organismul tău. În timp ce o dietă densă în nutrienți și bine proporționată îți susține sistemul imunitar, o dietă săracă în nutrienți și bogată în alimente ultraprocesate afectează funcția imunitară.
5 alimente care îți afectează sistemul imunitar
1. Zahăr adăugat
Nu există nicio îndoială că limitarea cantității de zahăr adăugat pe care o consumați vă promovează sănătatea generală și funcția imunitară, potrivit healthline.com.
Alimentele care cresc semnificativ nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi cele bogate în zaharuri adăugate, cresc producția de proteine inflamatorii precum necroza tumorală alfa, proteina C reactivă și interleukina-6 (IL-6). Toate acestea afectând negativ funcția imunitară.
Acest lucru este deosebit de relevant în special la persoanele cu diabet. Deoarece acestea pot avea niveluri ridicate de zahăr din sânge pentru mai mult timp decât persoanele cu niveluri de zahăr din sânge bine reglate.
2. Alimentele prea sărate
Alimentele sărate, cum ar fi chipsurile, mesele congelate și mâncarea de tip fast-food, pot afecta răspunsul imunitar al organismului tău. De ce? Dietele bogate în sare pot declanșa inflamația țesuturilor și pot crește riscul de boli autoimune.
Într-un studiu din 2016, 6 bărbați sănătoși au consumat mai întâi 12 grame de sare pe zi, timp de 50 de zile. Au urmat aproximativ 50 de zile în care au consumat 9 grame de sare pe zi și apoi au consumat 6 grame pe zi pentru o durată similară. În cele din urmă, au consumat 12 grame pe zi timp de încă 30 de zile.
La dieta bogată în sare, care conținea 12 grame pe zi, bărbații au avut niveluri mai ridicate de celule albe din sânge și de markeri inflamatori IL-23 și IL-6. De asemenea, aceștia aveau o proteină antiinflamatoare IL-10 mai scăzută, ceea ce indică un răspuns imunitar excesiv.
3. Alimentele bogate în grăsimi omega-6
Corpul tău are nevoie atât de grăsimi omega-6, cât și de omega-3 pentru a funcționa.
Dietele occidentale au tendința de a fi bogate în grăsimi omega-6 și sărace în omega-3. Acest dezechilibru a fost asociat cu un risc crescut de îmbolnăvire și, posibil, cu disfuncții imunitare.
Dietele bogate în grăsimi omega-6 par să favorizeze expresia proteinelor proinflamatorii care pot slăbi răspunsul imunitar. În timp ce dietele bogate în grăsimi omega-3 reduc producția acestor proteine și îmbunătățesc funcția imunitară.
4. Alimentele prăjite
Alimentele prăjite au un conținut ridicat de un grup de molecule numite produse finale de glicare avansată (AGE). AGE se formează atunci când zaharurile reacționează cu proteinele sau grăsimile în timpul gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi în timpul prăjirii.
Dacă nivelurile devin prea ridicate în organism, AGEs pot contribui la inflamații și la deteriorarea celulară.
5. Carnea procesată
Ca și alimentele prăjite, cărnurile procesate au un conținut ridicat de AGE.
De exemplu, un studiu care a analizat conținutul de AGE din 549 de alimente a constatat că slănina prăjită, crenvurștii la grătar, pulpele de pui cu piele prăjite și friptura la grătar aveau cel mai mare conținut de AGE.
Carnea procesată este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în grăsimi saturate și sărace în grăsimi nesaturate pot contribui la disfuncția sistemului imunitar (19Sursa de încredere).
În plus, dietele bogate în grăsimi saturate pot contribui la inflamația sistemică și dăunează funcției imunitare. În plus, un aport ridicat de carne procesată a fost legat de diverse boli, inclusiv de cancerul de colon.