5 afecțiuni care se pot agrava toamna

Toamna este anotimpul în care presiunea atmosferică ridicată, umiditatea și variațiile de temperatură pot să agraveze afecțiuni precum astmul, sinuzita, ulcerul, gastrita, reumatismul dar și alergiile.

Astfel de episoade de acutizare a unor boli de fond se regăsesc de regulă la copii, la persoanele în vârstă sau la cei care au un sistem imunitar slăbit.

Iată care sunt principalele afecțiuni care se agravează toamna:

• Rinofaringita, faringita sau chiar amigdalita sunt afecțiuni care sunt întâlnite extrem de des toamna și iarna. Cei mai afectați sunt cei mici care sunt deja în colectivități. Schimbările bruște de temperatură fac ca aceste afecțiuni să fie frecvent întâlnite și de regulă transmise pe calea aerului, de la un bolnav la un alt individ sănătos.

• Astmul, una din cele mai complicate afecțiuni care se intensifică în manifestări toamna. Practic, astmul este o boală a căilor aeriene din plămâni, fiind o boală cronică care deși nu are vindecare, sub tratament boala poate să fie ținută sub control. Datele statistice arată că o persoană din zece are astm. Boala poate debuta la orice vârstă, deși cele mai multe persoane au avut primele simptome în jurul vârstei de 10-12 ani. Este foarte important ca bolnavul de astm să se ferească de praf, de răceală, de bronșită fiindcă acestea vor agrava crizele de astm.

• Ulcerul gastroduodenal este o altă afecțiune care are un caracter sezonier, mai exact se reactivează primăvara și toamna. Factorii care determină apariția ulcerațiilor sunt diverși: de la predispoziția genetică, alimentația haotică și până la consumul de medicamente antiinflamatorii sau bacteria Helicobacter pylori. Principalele manifestări sunt concretizate în dureri abdominale, uneori destul de puternice, prezența stărilor de vomă și a vărsăturilor.

• Termenul de reumatism este utilizat pentru a descrie o multitudine de afecțiuni în care este prezentă durerea, cu sau fără semne de inflamație în articulații, mușchi, tendoane și țesut conjunctiv. Toamna amplifică aceste dureri. Este important să ai o alimentație bogată în vitamina A, C și E deoarece aportul lor scăzut poate duce la creșterea riscului de boli reumatice. De aceea este indicat să consumi multe legume și fructe. De exemplu poți mânca avocado, nuci, ouă și fructe de mare – care conțin acizi grași omega 3 – ce au un efect antiinflamator. Reumatismul se accentuează în sezonul rece, principalii factori favorizanți fiind schimbarea climatică și umezeala. De aceea, pacienții care au reumatism sau artroză trebuie să se protejeze de frig, deoarece în aceste perioade crește riscul de intensificare a durerilor.

• Sinuzita, o afecțiune care-și face simțită prezența din plin în sezonul rece. Răcirea vremii şi schimbările abrupte ale presiunii atmosferice favorizează apariţia sinuzitei sau agravarea simptomelor de boală. Afecțiunea aduce cu sine dureri puternice de cap, febră, nas înfundat. Poluarea, anumite alergii dar și probleme dentare netratate sunt posibile cauze ale apariției sinuzitei.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

16 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

45 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: