5.000 de studii despre legătura dintre telefoanele mobile și cancer

Din cuprinsul articolului

La cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa) a examinat peste 5.000 de studii care au cercetat legătura dintre telefoanele mobile și cancer.

Recenzia s-a concentrat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creierul, meningele, glanda pituitară și urechea), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale. În ciuda creșterii uriașe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creștere corespunzătoare a incidenței cancerelor cerebrale, explică specialiştii.

Acest lucru se aplică chiar și persoanelor care fac apeluri telefonice lungi sau celor care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu, scrie Reuters, potrivit digi24.ro.

Evaluarea efectelor radiofrecvenței

Analiza finală a inclus 63 de studii din anii 1994-2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Telefoanele mobile – la fel ca orice lucru care utilizează tehnologia fără fir, inclusiv laptopurile, transmisiile radio și TV și turnurile de telefonie mobilă – emit radiații electromagnetice de radiofrecvență, cunoscute și sub denumirea de unde radio.

În acest context, lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței. „Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a explicat coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

Analiza a urmărit cancerele creierului la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și al leucemiilor și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, stații sau transmițătoare, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi analizate separat.

OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile, dar au cerut mai multe cercetări.

În prezent, este clasificat drept „posibil cancerigen”, sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie folosită atunci când agenția nu poate exclude o potențială legătură.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

3 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

3 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: