Sari la conținut

400 de români au murit în ultimii 4 ani în așteptarea unui transplant

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ziua Europeană a donării de organe a fost marcată şi în România prin iluminarea în verde a Palatului Victoria.

Verde este culoarea tematică a campaniei din 2024 ce simbolizează speranţa şi solidaritatea faţă de cei care aşteaptă un transplant. De altfel, mai multe clădiri importante din Europa sunt iluminate în verde, pentru promovarea inițiativei voluntare, care poate salva numeroase vieți.

400 de români au murit în ultimii 4 ani în așteptarea unui transplant

Agenția Națională de Transplant a organizat chiar un eveniment în Piaţa Victoriei pentru a mulţumi profesioniștilor din domeniu şi elogierea celor care au acceptat să facă acest pas important.

Potrivit statisticilor ANT, peste 400 de români au murit doar în ultimii patru ani în așteptarea unui transplant care nu a mai venit.

În ultimii 50 de ani, transplantul a devenit o practică de succes la nivel mondial, reprezentând uneori singura opțiune pentru cei care suferă disfuncții majore ale unor organe, însă această opțiune nu poate exista fără un număr suficient de organe pentru transplant.

operație
Sursa foto: 123rf.com

Un donator poate salva 8 vieți

În medie, 17 persoane care așteaptă un transplant mor zilnic în Statele Unite, și la fiecare 8 minute, o altă persoană este adăugată pe lista de așteptare pentru transplant, potrivit Administrației resurselor și serviciilor de sănătate (HRSA). Fiecare donator poate salva 8 vieți și poate îmbunătăți alte peste 75.

Rinichii sunt cel mai frecvent transplantat organ și ajută pacienții cu boală renală în stadiu terminal. Alte organe frecvent transplantate includ ficatul, plămânii și inima, în timp ce intestinul subțire și pancreasul pot fi, de asemenea, transplantate, iar noi tipuri de transplant sunt în continuă dezvoltare. Toate organele pot fi donate după deces, în timp ce donatorii vii pot dona un rinichi, precum și o parte din ficat.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, peste 52.000 de mii de pacienți din Europa erau înscriși pe listele de așteptare pentru un transplant la 31.12.2022.

300 de transplanturi de organe în 2023 în România

În România, activitatea de transplant de organe s-a menținut la un nivel foarte scăzut în ultimii ani, ca urmare a numărului mic de donatori de organe. Anul trecut, în țara noastră s-au realizat circa 300 de transplanturi de organe, comparativ cu aproape 6.000 în Spania, spre exemplu.

Unul dintre motivele principale ale acestei situații este reticența aparținătorilor din România de a accepta donarea de organe ale pacienților aflați în moarte cerebrală, din diverse motive.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel