Din cuprinsul articolului
Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în gât, în special deasupra claviculei. Aceasta face parte din glandele endocrine care produc hormoni.
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, Medline Plus, hormonii tiroidieni controlează sincronizarea multor activități din organism.
Când există orice tip de alterare a acestei glande, este probabil să declanșeze probleme de sănătate care includ gușă, o tiroidă mărită, hipertiroidism, hipotiroidism, cancer tiroidian și noduli tiroidieni. Pentru diagnosticul acestei boli, specialiștii în sănătate revizuiesc de obicei istoricul medical și efectuează un examen fizic pentru a determina tratamentul care trebuie urmat.
Simptome care arată că tiroida nu funcționează corect
În ceea ce privește simptomele tiroidiene, există unele care trec neobservate, mai ales la femei. Din acest motiv, portalul Tips and Tricks evidențiază câteva dintre acele simptome cărora ar trebui să li se acorde o atenție sporită pentru a nu dezvolta o afecțiune tiroidiană:
- Tristețe sau depresie: atunci când glanda tiroidă nu funcționează corespunzător, starea de spirit poate suferi în mod normal o modificare, ceea ce poate provoca simptome precum insomnie, oboseală excesivă, depresie și anxietate.
- Constipație: glanda tiroidă afectează procesele metabolice, motiv pentru care pot fi experimentate constipația, scăderea sau creșterea în greutate, diaree, dureri severe de stomac și foame constantă, care dezvoltă adesea afecțiuni precum obezitatea sau supraponderalitatea.
- Tulburări cardiace: ca atare, tiroida afectează în mod direct ritmul cardiac, astfel încât se pot observa dureri sau disconfort în piept, amețeli, leșin, bătăi lente ale inimii, dificultăți de respirație, amețeli, printre altele.
- Edem: acumularea anormală de lichid este un simptom foarte frecvent atunci când apare o tulburare tiroidiană. Această afecțiune poate duce la o glandă umflată, față și ochi umflați.
Atunci când aceste tipuri de simptome nu sunt controlate, se poate dezvolta cancer tiroidian. De obicei, persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani și femeile sunt expuse unui risc mai mare de această afecțiune.
Potrivit portalului MSD Manual, acest cancer are patru tipuri, inclusiv papilar, care este cel mai frecvent și reprezintă 80% din toate tipurile de cancer tiroidian.
Ca atare, acest cancer crește în glanda tiroidă, dar uneori se răspândește (metastazează) la ganglionii limfatici din apropiere. Dacă este lăsată netratată, se poate răspândi în zone mai îndepărtate.