4 simptome ale cancerului de colon pe care NU ar trebui să le ignori. Cancerul colorectal este principala cauză de deces prin cancer la bărbații cu vârsta sub 50 de ani

Cancerul de colon este al patrulea cel mai frecvent cancer la bărbați și femei, potrivit Societății Americane de Cancer. Riscul de a-l dezvolta crește odată cu vârsta – este diagnosticat cel mai des la adulții de peste 50 de ani – dar incidența cancerului colorectal la adulții mai tineri este în creștere.

„Faptul că ești tânăr nu înseamnă că nu poți avea cancer colorectal”, avertizează Dr. Tareq Kamal, chirurg specializat în cancer colorectal la Houston Methodist. „Chiar dacă apare mai ales la populațiile mai în vârstă, acest cancer poate apărea la adulții cu vârsta sub 50 de ani”.

Acest mesaj este deosebit de relevant, având în vedere vestea alarmantă potrivit căreia cancerul colorectal este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații cu vârsta sub 50 de ani. Este motivul pentru care toată lumea ar trebui să fie conștientă de simptomele cancerului de colon și să solicite asistență medicală dacă le observă.

„Prognosticul se îmbunătățește semnificativ dacă cancerul este depistat la timp”, subliniază Dr. Kamal. „Ignorarea simptomelor poate permite cancerului de colon să progreseze, ceea ce îl face mai dificil de tratat.”

Iată tot ce trebuie să știți despre acest tip de cancer, inclusiv factorii de risc și simptomele care justifică o discuție cu medicul dumneavoastră.

Ce este colonul?

Colonul, cunoscut și sub numele de intestin gros  este un tub lung care reprezintă o parte esențială a sistemului digestiv. Funcția sa principală este de a absorbi apa și de a elimina din organism alimentele digerate, sub formă de scaun.

Atunci când celule cu ADN anormal apar și cresc necontrolat în mucoasa colonului sau a rectului, se numește cancer colorectal. În funcție de locul în care se formează tumora, cancerul colorectal este subclasificat ca fiind cancer de colon sau cancer rectal. Acesta din urmă apare mult mai rar.

„Cancerul de colon și cancerul rectal sunt grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal deoarece tumorile au o biologie și simptome similare”, explică Dr. Kamal.

„Sunt, de asemenea, similare din punct de vedere al prevenirii și diagnosticării. Dar opțiunile de tratament diferă în funcție de localizarea tumorii.

Tumorile rectale sunt mai complexe de tratat, așa că traseul de tratament după diagnosticare poate arăta diferit.”

Care sunt cauzele cancerului colorectal?

Deși nu se știe exact ce anume determină dezvoltarea celulelor canceroase în mucoasa colonului, se cunosc multe despre ce se întâmplă după aceea.

„Majoritatea cancerelor colorectale încep ca un polip, care este o creștere anormală în mucoasa colonului sau a rectului”, spune Dr. Kamal.

„Există mai multe tipuri de polipi, dar tipul care ne îngrijorează cel mai mult sunt polipii adenomatoși.

Aceștia prezintă riscul de a progresa pentru a forma un tip de cancer de colon cunoscut sub numele de adenocarcinom.”

Ceea ce se cunoaște, de asemenea, sunt factorii care fac mai probabilă apariția cancerului colorectal, despre care Dr. Kamal spune că includ lucruri pe care nu le puteți schimba, dar și unele pe care le puteți schimba.

Factorii de risc ai cancerului colorectal includ:

  • Antecedente familiale de cancer colorectal, în special o rudă de gradul întâi.
  • Antecedente de polipi avansați (de dimensiuni sau număr mare)
  • Anumite afecțiuni medicale cronice, inclusiv boala inflamatorie intestinală (IBD) și fibroza chistică
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • O dietă bogată în carne roșie sau în carne procesată
  • Obezitate
  • Un stil de viață sedentar

„Persoanele cu cel mai mare risc sunt cele care au un istoric familial puternic de cancer colorectal – un părinte sau un frate sau o soră cu acest tip de cancer”, adaugă Dr. Kamal.

„Acestea fiind spuse, oricine poate face cancer colorectal, chiar și o persoană care nu prezintă un risc mai mare.”

Care sunt semnele timpurii ale cancerului de colon?

După cum am menționat, cu cât cancerul colorectal este depistat mai devreme, cu atât mai bine. Deci, cum puteți fi siguri că nu ratați simptomele timpurii? Răspunsul s-ar putea să nu fie cel la care vă așteptați. Stadiile incipiente ale cancerului colorectal sunt asimptomatice.

„Simptomele cancerului de colon de obicei nu încep să se manifeste până când cancerul nu este puțin mai avansat”, spune Dr. Kamal.

„În mod ideal, depistăm cancerul înainte de acest punct”.

Acesta este motivul pentru care respectarea ghidurilor de screening pentru cancerul colorectal este atât de importantă. Persoanele cu un risc normal de cancer colorectal ar trebui să înceapă să facă o colonoscopie la vârsta de 45 de ani. Dacă aveți un risc mai mare, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să înțelegeți dacă trebuie să vă supuneți unui screening mai devreme sau mai frecvent.

„Screeningul ne ajută să găsim și să îndepărtăm polipii înainte ca aceștia să se transforme în cancer, precum și să detectăm cancerul de colon atunci când acesta se află încă în stadii incipiente și este cel mai ușor de tratat”, adaugă Dr. Kamal.

Screeningul pentru cancerul colorectal este o componentă critică a prevenirii și a diagnosticului precoce, dar respectarea ghidurilor recomandate nu este singurul pas pe care ar trebui să îl faceți pentru a fi siguri că cancerul colorectal este depistat la timp. De asemenea, este important să cunoașteți simptomele cancerului colorectal, astfel încât să vă puteți alerta medicul dumneavoastră în cazul în care le observați.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele cancerului colorectal pe care nu trebuie să le ignori niciodată

Pe măsură ce o tumoare de colon sau rectală crește, încep să apară manifestări fizice. Multe dintre aceste simptome pot fi perturbatoare pentru viața de zi cu zi, dar cea mai mare amenințare este pentru sănătatea dumneavoastră generală. Consultarea medicului dumneavoastră este imperativă pentru a ajuta la împiedicarea avansării cancerului în stadii ulterioare, mai grave.

Simptomele cancerului colorectal includ:

  • Modificări ale obiceiurilor intestinale (frecvența mișcărilor intestinale sau consistența scaunului)
  • Sângerare rectală (sânge în scaun)
  • Durere abdominală sau pelviană
  • Pierdere în greutate inexplicabilă

Multe lucruri pot provoca modificări ale obiceiurilor intestinale, desigur – otrăvirea alimentară este un exemplu comun. Dar dacă problema persistă pe parcursul unei luni sau două, consultați medicul dumneavoastră de familie.

„Un simptom precum sângele în scaun este întotdeauna anormal și, chiar dacă se întâmplă o singură dată, ar trebui să justifice un fel de atenție medicală”, spune Dr. Kamal.

„În majoritatea cazurilor, sângele proaspăt în scaun se datorează unei boli anorectale benigne, cum ar fi hemoroizii, dar nu doriți niciodată să ratați potențial un diagnostic precum cancerul colorectal.”

Dacă vă întrebați dacă semnele cancerului colorectal la femei diferă de cele ale bărbaților – dureri pelviene, de exemplu – Dr. Kamal spune că răspunsul este: Nu.

„Durerea abdominală este un simptom nespecific, ceea ce înseamnă că o varietate de afecțiuni medicale o pot cauza”, spune Dr. Kamal. „Dar nu este mai frecventă la femei decât la bărbați. Simptomele cancerului colorectal sunt aceleași pentru toată lumea și nu se schimbă în funcție de sex.”

Deși uneori poate fi dificil să diferențiezi crampele menstruale și balonarea de durerile abdominale generale, ascultă-ți corpul. Dacă aveți dureri inexplicabile în pelvis care nu dispar, consultați-vă medicul.

„Dacă observați oricare dintre semnele cancerului colorectal, aduceți-l în atenția medicului dumneavoastră”, subliniază Dr. Kamal. „Nu amânați îngrijirea, chiar dacă sunteți mai tânăr și altfel sănătos.”

Recent Posts

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

21 de secunde ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

30 de minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

o oră ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

2 ore ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Citeste si: