4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare. Orice gospodină le are în cămară
Din cuprinsul articolului
4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare. Folosim plantele aromatice în bucătărie pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor preferate, iar pe lângă rolul lor culinar, acestea oferă și numeroase beneficii pentru sănătate.
Iată mai multe despre patru plante aromatice des utilizate în bucătăria românească și beneficiile lor: cimbru, leuștean, mărar și pătrunjel.
4 plante aromatice din bucătărie cu beneficii extraordinare
Cimbru:
Proprietăți medicinale: Cimbrul are acțiune carminativă, ajutând la calmarea durerilor abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. De asemenea, are acțiune astringentă.
Beneficii pentru sănătate: Cimbrul conține antioxidanți, precum flavonoidele și uleiurile esențiale, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ în organism. De asemenea, poate avea proprietăți antiinflamatorii și stimula digestia.
Cum se folosește: Se potrivește cu carnea, cartofii, supele, sosurile, precum și în salate sau la grătar.
Leuștean:
Proprietăți medicinale: Leușteanul are acțiune diuretică, expectorantă și carminativă. Poate regla funcția tractului intestinal și contribui la relaxarea mucoaselor stomacului și intestinelor.
Beneficii pentru sănătate: Leușteanul poate ajuta la stimularea digestiei, reducerea disconfortului gastric și menținerea sănătății ochilor datorită conținutului de vitamina A și luteină.
Cum se folosește: Este ideal în ciorbe, preparate pe bază de cartofi, brânzeturi proaspete și poate fi folosit în sosuri sau salate.
Aceste plante sunt benefice pentru sănătate
Mărar:
Proprietăți medicinale:Mărarul are efect revitalizant, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, relaxează organismul și poate ameliora flatulența.
Beneficii pentru sănătate: Mărarul poate contribui la gestionarea senzației de foame, stimulează digestia și are proprietăți antispastice.
Cum se folosește: Se potrivește cu preparate pe bază de pește, fructe de mare, cartofi, brânzeturi și poate fi adăugat în sosuri, salate sau la cuptor.
Pătrunjel:
Proprietăți medicinale: Pătrunjelul are efecte hipotensive, revigorante și reglează activitatea ficatului. Conține vitamine, săruri minerale și ulei esențial.
Beneficii pentru sănătate: Pătrunjelul este bogat în vitamine, precum vitamina K, vitamina C și vitamina A. Poate contribui la coagularea normală a sângelui, menținerea sănătății sistemului osos și susținerea sistemului imunitar.
Cum se folosește: Pătrunjelul este potrivit pentru a da savoare la diverse feluri de mâncare, cum ar fi salatele, supele, sosurile, peștele sau cartofii.
Aceste plante aromatice nu doar îmbogățesc gustul preparatelor, ci aduc și beneficii pentru sănătate, transformând experiența culinară într-un gest de grijă pentru organism, conform ncbi.nlm.nih.gov.