Sari la conținut

4 moduri de a reduce riscul demență. Cum să-ți menții sănătatea creierului în ciuda presiunilor de zi cu zi

Exercitii pentru memorie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Exerciții pentru gimnastica minții

Moduri de a reduce riscul demență.  Să îmbătrânești cu toate facultățile intacte și să fii capabil să ai grijă de propria persoană este un vis pe care îl avem cu toții.

Dar cu un stil de viață rapid, cu stres în creștere și foarte puțină activitate fizică, suntem noi o generație care este sortită să sufere de Alzheimer sau boala Parkinson?

Cum menții sănătatea creierului în ciuda presiunilor de zi cu zi

Stilul de viață a fost în repetate rânduri un factor important care afectează sănătatea fizică și mentală. Datorită muncii zilnice accelerate, alegerilor slabe alimentare și rutinelor sedentare și relaxate, sănătatea creierului suferă mult, ducând la boli precum Alzheimer, Parkinson și chiar demență la bătrânețe. Ba chiar, în unele cazuri, aceste boli pot apărea la o vârstă prematură.

Potrivit statisticilor pentru boala Alzheimer din SUA, se estimează că peste 14 milioane de oameni vor suferi de boala care provoacă pierderea totală a memoriei. De asemenea, femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte boli degenerative ale creierului, deoarece problemele legate de fertilitate și menopauză cresc riscul.

Cu toate acestea, dovezile arată că oamenii își pot reduce riscul de declin cognitiv prin adoptarea de obiceiuri cheie.

4 moduri de a reduce riscul demență

Orice activitate legată de creier este întotdeauna plină de distracție și exerciții mentale. Și în afară de asta, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le rețineți, așa cum sunt recomandate de medici:

1. Exersați-vă creierul: Creierul devine redundant dacă nu este utilizat corespunzător. Există multe activități în care vă dedați pentru a vă menține creierul în forme precum jocul de memorie, rezolvarea cuvintelor încrucișate și Sudoku.

Încorporați cât mai multe activități diferite pentru a crește eficacitatea creierului. De asemenea, există multe programe de antrenament al creierului care ajută la concentrarea asupra abilităților de memorare și antrenamente mentale.

2. Faceți exerciții fizice regulate: Activitatea fizică în ceea ce privește un antrenament bun este foarte importantă pentru a stimula sănătatea creierului.

Mai multe studii de cercetare au opinat că cei care sunt activi fizic sunt mai puțin susceptibili de a experimenta deteriorarea funcției mentale și au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer și demență. Antrenamentul fizic ajută la creșterea fluxului de sânge către creier, menținându-l activ și în formă.

3. Somn regulat și sănătos: Somnul sănătos este cheia sănătății bune și ajută la scăderea multor afecțiuni. Așa cum au recomandat experții, un ciclu de somn de 9 ore este important pentru ca creierul să se odihnească pentru a permite corpului să funcționeze corect.

Insomnia sau apneea de somn duce la pierderea memoriei, pe termen lung, de aceea este indicat sa se trateze aceste afectiuni.

4. Implicați-vă social: Omul este un animal social și nu poate supraviețui singur. Este foarte important să nu stați izolați și să oferiți creierului un angajament social atât de necesar. Dezvoltarea unei rețele de prieteni și cunoștințe trebuie să fie o prioritate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel