Terapia sau a avea nevoie de ajutorul unui psiholog este adesea învăluit într-o aură de mister și există foarte multe mituri despre această activitate. Să le luăm pe rând :
- Ca să te duci la terapie trebuie să ai „probleme serioase”
Nimeni nu cataloghează problemele psihologice ca fiind mai serioase sau mai puțin serioase. Există concepția că ai nevoie de psiholog, doar dacă ești nebun sau slab. Dimpotrivă, ai nevoie de foarte mult curaj să recunoști că ai o problemă și să soliciți ajutprul.
2. Dacă te duci la terapie înseamnă că o să vorbești foarte mult despre copilărie
Unele probelem sau blocaje psihologice, își iau rădăcinile în copilărie, astfel că trebuie să îi povestelti terapeutului despre întâmplările din copilărie, tocmai ca să își dea seama de ce probleme ai și cum să te ajute
3. Terapeutul este prietenul tău plătit
În timp ce prietenii au o atitudine neutră, iar terapeutul este ca un prieten care te ascultă atunci când ai nevoie de el, însă la finalul consultației trebuie să îl plătești pentru asta nu trebuie să acuzi. Prietenii tăi nu cunosc mecanismele și metodele psihologiei, care te-ar putea ajuta într-o situație anume.
4. De terapie nu scapi niciodată
De obicei, clientul este cel care decide de cât timp are nevoie de terapie, prin felul cum se simte după fiecare ședință. Dacă clientul este mulțumit și se simte bine poate opri terapie și poate ține cont de sfaturile psihologului pentru ca aceleași probleme să nu mai apară.
A.