Categories: Știrile zilei

4 IULIE, calendarul zilei: Ziua Crucii Roşii Române. Uite cine a fost primul preşedinte al CRR

4 IULIE, calendarul zilei: Ziua Crucii Roşii Române. În fiecare an, pe 4 iulie, este marcată Ziua Crucii Roşii Române. Ce este, cine a fost primul preşedinte al CRR și cum a intervenit Crucea Roșie în timpul Războiul de Independenţă.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) este o organizaţie umanitară, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţa umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Personalităţi importante

Printre semnatarii actului de înfiinţare a CRR, în 1876, se regăseau personalităţi importante ale vremii – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza şi dr. Carol Davila, potrivit crucearosie.ro.

Primul preşedinte al CRR, care îşi avea sediul într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti, a fost prinţul Dimitrie Ghica (1876-1897).

Crucea Roşie în timpul Războiul de Independenţă

Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

În timpul Războiul de Independenţă (1877-1878), Crucea Roşie a intervenit cu personal sanitar, ambulanţe şi trenuri sanitare în sprijinul trupelor de campanie, a înfiinţat aşezăminte spitaliceşti în Bucureşti şi în diferite oraşe din ţară. Între anii 1888 şi 1892, societatea şi-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregătirea surorilor de caritate.

În 1891, s-a înfiinţat şcoala permanentă pentru infirmiere, iar un an mai târziu s-a înfiinţat un spital şcoală cu zece paturi.

Misiunea Crucii Roşii

În timpul Primului Război Mondial, misiunea Crucii Roşii a fost aceea de a completa serviciul militar al armatei prin organizarea a 58 de spitale în Bucureşti şi în ţară. Însăşi Regina Maria s-a implicat în operaţiunile desfăşurate în sprijinul răniţilor. Ulterior, CRR a oferit asistenţă miilor de prizonieri eliberaţi din captivitate, dar şi invalizilor, bolnavilor şi orfanilor de război, precizează site-ul crucearosie.ro.

Între anii 1930-1937, în incinta Spitalului Militar s-a construit un pavilion destinat funcţionării şcolii de infirmiere voluntare.

Numărul filialelor CRR a crescut de la 84 în 1926, la 100 în 1938, iar numărul membrilor a crescut, în aceeaşi perioadă, de la 18.000 la 30.000.

În 1940, în urma ultimatului dat de URSS, a Dictatului de la Viena şi a Tratatului cu Bulgaria, când România a pierdut o parte din teritoriile sale, Crucea Roşie Română, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Elena, a ajutat miile de refugiaţi. Tot în 1940, la 25 iunie, prin Convenţia de la Geneva din 1929, care reglementa situaţia aviaţiei sanitare aflată sub emblema Crucii Roşii pe timp de conflict armat, a fost posibilă apariţia Escadrilei Albe a Crucii Roşii Române, prima escadrilă sanitară pilotată de femei.

După intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, CRR şi-a mobilizat toate resursele materiale şi umane pentru a acorda sprijin neîntrerupt răniţilor, bolnavilor, prizonierilor şi refugiaţilor, acţionând astfel în condiţii de război total.

Odată cu instaurarea dictaturii comuniste, CRR şi-a pierdut autonomia.

După 1990, Crucea Roşie Română a început un proces de reorganizare a activităţii pe baza celor şapte Principii Fundamentale ale Mişcării Internaţionale: Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate, Universalitate, notează site-ul amintit.

În 1995, a fost adoptată şi promulgată Legea nr. 139 privind activitatea Societăţii Naţionale a Crucii Roşii Române. Legea recunoaşte organizaţia ca fiind persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică fără scop patrimonial, bazată pe ajutor voluntar.

Anul 2003 a marcat un nou reper în evoluţia şi repoziţionarea Crucii Roşii Române în societatea românească. Prin adoptarea unui nou Statut prin care s-a reuşit separarea legislativului de deliberativ şi prin derularea unui program de dezvoltare organizaţională cu sprijinul Federaţiei Internaţionale şi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, s-a mai făcut un pas în direcţia alinierii la standardele internaţionale actuale.

În 2007, Crucea Roşie Română a lansat seria Galelor Crucii Roşii, cu scopul strângerii de fonduri şi ajutoare în sprijinul persoanelor vulnerabile. Prin aceste Gale au fost lansate proiecte precum Banca de alimente, Puncte de prim ajutor în localităţile izolate, Ajutor la domiciliu pentru vârstnici.

În septembrie 2012, realizatorul TV Iuliana Tudor a devenit primul Ambasador al Crucii Roşii Române.

Actualul preşedinte al Crucii Roşii Române este Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, care a fost aleasă în această funcţie la 15 mai 2015.

Crucea Roşie Română a lansat campania naţională de strângere de fonduri „România salvează România”, în cadrul căreia se pot dona 2 euro prin numărul special de SMS 8827, potrivit sursei citate.

Recent Posts

HOROSCOP 7 iulie 2024. Cum influenţează zodiile Luna Plină în Neptun

Horoscopul zilei de duminică, 7 iulie 2024, aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi…

5 ore ago

Doliu la Hollywood. Un actor celebru a murit la doar 30 de ani: „Medicii nu au nicio explicație”

Este din nou doliu la Hollywood! Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul „Special Ops:…

5 ore ago

Când este cel mai bine să ieşi la pensie – înainte sau după 1 septembrie?

În curând, pensionarii vor primi deciziile de recalculare şi vor vor afla cu cât le…

6 ore ago

Sindromul de dezangajare cognitivă, o nouă boală psihică? Principalele simptome

Ești adesea cu capul în nori, distras și te plictisești repede de sarcini? Te simți…

6 ore ago

ANM, în alertă: 11 zile de MEGA-caniculă şi radiaţii solare puternice!

Meteorologii de la ANM anunță temperaturi caniculare în zilele următoare, iar indicele de temperatură umezeală…

7 ore ago

Scandalul medicamentelor care îi lasă pe şoferi fără permis ia amploare!

Poliţia Română atrage atenţia că este necesar ca cetăţenii să se informeze cu privire la…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Listerioza