Categories: Stil de viaţă

4 alimente de evitat în anxietate. Agravează simptomele!

Tulburările de anxietate sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală. Ele pot avea un impact profund asupra vieții și sănătății oamenilor, așa că este întotdeauna recomandat să căutați ajutor și tratament profesional.

Bineînțeles, instrumente precum psihoterapia sau farmacologia (intotdeauna sub îndrumarea unui medic) sunt principalele strategii împotriva anxietății, în prezent, și nu sunt înlocuite cu niciun tip de remediu la domiciliu. Cu toate acestea, există lucruri mici pe care le putem face zilnic pentru a ajuta la controlul acesteia. Unul dintre ele este să controlăm ceea ce mâncăm.

După cum indică Healthline, există o serie de alimente care pot agrava anxietatea, așa că toți cei care suferă de o tulburare de acest gen ar trebui să ia în considerare evitarea acestora.

Alcool

Într-un mod nesănătos, mulți oameni apelează la alcool pentru a atenua diversele disconforturi psihologice. Cu toate acestea, există dovezi clare că această substanță are efectul opus.

Pe de o parte, consumul de alcool, mai ales dacă este frecvent, este legat de dezechilibre ale nivelurilor anumitor neurotransmițători precum serotonina, care pot agrava simptomele tulburărilor de anxietate.

Pe de altă parte, intoxicația cauzată de alcool poate fi urmată, pe termen scurt, de un „efect de rebound” care crește imediat anxietatea.

Cofeină

Cofeina, regăsită în băuturi precum cafeaua sau ceaiul (care, pe de altă parte, sunt foarte sănătoase în alte aspecte) este o substanță stimulatoare, care poate avea efecte secundare precum anxietatea și nervozitatea. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste efecte apar de obicei la doze mari, astfel încât consumul moderat este de obicei considerat sigur.

Zaharuri adaugate

Zahărul este prezent în mod natural în multe alimente obișnuite, așa că este dificil (și nedorit) să îl eviți tot timpul. Dar consumul excesiv de zahăr, care este cauzat în primul rând de zaharurile adăugate artificial alimentelor, provoacă creșteri ale concentrației de glucoză din sânge care sunt resimțite sub formă de creșteri și scăderi bruște ale energiei.

Acest lucru, la rândul său, îngreunează sarcini precum memoria sau concentrarea și poate duce la sentimente de îngrijorare, iritabilitate, nervozitate sau tristețe.

Carbohidrați rafinați

Consumul abundent de carbohidrați rafinați a fost asociat cu o serie de afecțiuni grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea. În plus, din ce în ce mai multe studii au descoperit că dietele excesive din acest aliment sunt legate și de simptomele anxioase și depresive.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

12 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: