Din cuprinsul articolului
31 august. Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului. Rugăciune grabnic ajutătoare către Maica Domnului.
Pe 31 august, creștinii ortodocși sărbătoresc evenimentul Punerii în raclă a Cinstitului brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Brâul Maicii Domnului (numit și Sfântul Brâu) este o relicvă prețioasă în Biserica Ortodoxă despre care se spune că vindecă bolnavii de cancer și ajută femeile fără rod să nască.
31 august. Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului
Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer. Acesta a fost țesut de Maica Domnului din păr de camilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395. În sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.
Brâul Maicii Domnului, puteri vindecătoare
Potrivit crestinortodox.ro, de-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer, și a ajutat să nască femei care nu puteau avea copii. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.
De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut sa înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871 sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei; în 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.
Rugăciune grabnic ajutătoare către Maica Domnului
Împărăteasa mea prea bună și nădejdea mea, Născătoarea de Dumnezeu, primitoarea străinilor și ajutătoarea săracilor, bucuria celor întristați, apărătoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi: dezleagă-l precum voiești că n-am alt ajutor, nici altă folositoare grabnică și nici altă mângâiere bună înafară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor Amin.
Doamne miluiește (de trei ori).
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi, Amin.