Din cuprinsul articolului
30 octombrie, Sfinții Mucenici Zenovie și Zenovia, ocrotitorii familiei. Este ziua în care creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții Zenovie și Zenovia, doi frați martiri întru Hristos. Sfântul Zenovie, este un vindecător de cancer mai puțin cunoscut, așa cum reiese din faptele mărturisite în viața sa.
Zenovie și Zenovia au fost fraţi şi au trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), potrivit crestinortodox.ro.
S-au născut în cetatea Egeea din Cilicia. Au moștenit o avere uriașă de pe urma părinţilor, dar și credința în Hristos. Au decis să-şi împartă toată averea săracilor şi să trăiască întru Hristos.
Datorită vieții virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetății Egeea. Şi pentru că a lepădat întreaga grijă lumească şi s-a dedicat întru totul iubirii de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit puterea de a vindeca toată boala și neputința.
În timpul persecuției împotriva creștinilor, Zenovie a fost arestat și dus înaintea Prefectului Lysias care i-a cerut să renunţe la credinţa în Hristos şi să se închine zeilor, în caz contrar, fiind ucis. Sfântul Zenovie i-a replicat, însă, că viața fără Hristos nu înseamnă altceva decât moarte.
În timp ce era supus chinurilor, a venit în față judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus că dorește să bea și ea paharul pe care îl bea fratele ei, ca să dobândească și ea cununa vieții. Au fost aruncați împreună în foc și în păcură clocotită, iar în cele din urmă le-au fost tăiate capetele.
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Cântare să înălţăm, popoare, minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a scăpat din robie pe Israel, care cânta cântare de biruinţă şi grăia: să cântăm Ţie Unuia Stăpânului Stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu, ca un preot bine primit şi ca un mucenic prea bun, Sfinte Zenovie de trei ori fericite, apără de smintelile vieţii pe cei ce cinstesc cu dragoste pomenirea ta cea purtătoare de lumină.
Luminându-te, înţelepte, cu Strălucirea Luminii Celei în Trei Luminători, ai risipit întunericul defăimărilor păgânilor, luminând pe toţi cu lumina cuvintelor tale; şi acum te-ai mutat către Lumina Cea Neapusă. Arătându-te cărbune înţelegător, aprins de Focul Dumnezeiescului Duh, ai aprins inimile tuturor către Dumnezeiasca dragoste, sfinţite tăinuitorule şi ai ars toată înşelăciunea. Bucură-te, Locaşul cel Preasfânt, Lâna cea cu Rouă Dumnezeiască, Fântână Pecetluită a Râului Celui Nemuritor; păzeşte turma ta, Stăpână, de tot felul de vrăjmaşi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…