Din cuprinsul articolului
Pe 30 octombrie sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox Sfântul Sfințit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și sora sa, Zenovia, cunoscuți ca vindecător de cancer.
Sfinții Zenovie și Zenovia au viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). S-au născut în cetatea Egeea din Cilicia. Au moștenit de la părinți o avere uriașă, dar și credința în Hristos, din acest motiv împărțind toată averea săracilor, scrie crestinortodox.ro. Erau cunoscuți pentru milostenia lor, împărțind toate bunurile moștenite de la părinți.
Datorită vieții virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetății Egeea. Dumnezeu i-a dăruit lui Zenovie pentru lepădarea grijii lumești, puterea de a vindeca toată boala și neputința din popor.
Cine au fost Sfinții Zenovie și Zenovia?
Sfinţii Zenovie şi Zenovia sunt cunoscuţi ca vindecătorii de cancer, mulţi bolnavi vindecându-se în chip minunat prin rugăciunile către aceşti doi mucenici.
Zenovie a luat darul de a tămădui suferinţele, pentru că acele mâini care au miluit pe săraci le-a miluit Domnul cu puterea facerii de minuni şi cu tămăduirea a toate neputinţele şi rănile oamenilor, căci atunci când sfântul se atingea cu mâna sa, îndată bolnavul primea tămăduirea.
Atunci a venit la Sfântul Zenovie o oarecare femeie din Antiohia, care avea pe pieptul ei o rană netămăduită şi care a cheltuit multe averi pe la doctori, căutând la dânşii tămăduire. Nu a avut însă nici un ajutor, ci mai cumplit i s-a înmulţit durerea, încât era aproape de moarte. Iar Sfântul, văzând-o pe ea, i s-a făcut milă şi s-a atins cu mâna de rana aceea, făcând semnul Crucii, şi îndată a dispărut durerea, iar rana s-a tămăduit şi femeia s-a făcut sănătoasă şi s-a întors bucuroasă la treburile ei. La fel şi o altă femeie necredincioasă, care era soţia unui dregător, pătimea de aceeaşi durere. Aceasta a fost tămăduită tot de Sfântul Zenovie.
În timpul persecuției împotriva creștinilor, Zenovie a fost arestat și dus înaintea Prefectului Lysias care i-a spus: „Ai de ales una din două: ori viața, ori moartea; însă viața o vei avea dacă vei aduce jertfa zeilor noștri”. La acestea Sfântul Zenovie a zis: „Viața fără Hristos moarte este, câtă vreme moartea pentru El înseamnă viață, nicidecum moarte”.
În timp ce era supus chinurilor, a venit în fața judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus că dorește să bea și ea paharul pe care îl bea fratele ei, ca să dobândească și ea cununa vieții. Au fost aruncați împreună în foc și în cele din urmă decapitați cu sabia.
Rugăciune pentru vindecare de cancer
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.
Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Cântare să înălţăm, popoare, minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a scăpat din robie pe Israel, care cânta cântare de biruinţă şi grăia: să cântăm Ţie Unuia Stăpânului Stând înaintea Scaunului lui Dumnezeu, ca un preot bine primit şi ca un mucenic prea bun, Sfinte Zenovie de trei ori fericite, apără de smintelile vieţii pe cei ce cinstesc cu dragoste pomenirea ta cea purtătoare de lumină.
Luminându-te, înţelepte, cu Strălucirea Luminii Celei în Trei Luminători, ai risipit întunericul defăimărilor păgânilor, luminând pe toţi cu lumina cuvintelor tale; şi acum te-ai mutat către Lumina Cea Neapusă.
Arătându-te cărbune înţelegător, aprins de Focul Dumnezeiescului Duh, ai aprins inimile tuturor către Dumnezeiasca dragoste, sfinţite tăinuitorule şi ai ars toată înşelăciunea. Bucură-te, Locaşul cel Preasfânt, Lâna cea cu Rouă Dumnezeiască, Fântână Pecetluită a Râului Celui Nemuritor; păzeşte turma ta, Stăpână, de tot felul de vrăjmaşi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin