Sari la conținut

3 sfaturi medicale de urmat în decembrie, luna exceselor alimentare

Squeeze Into Jeans

Am intrat în luna numită “luna cadourilor”, dar cunoscută și drept luna grelelor încercări pentru organismul supus exceselor de sărbători. Dulciuri multe, mâncăruri grase, alcool peste măsură – vom „păcătui” cu toate în zilele ce urmează. Exagerarea culinară le va face rău și celor perfect sănătoși, nu mai vorbim de cei cunoscuți deja cu probleme gastroenterologice sau proctologice.

 

  1. Respectați restricțiile alimentare, dacă suferiți de hemoroizi. Crăciunul și Revelionul pot fi perioade extrem de neplăcute pentru cei care au hemoroizi – excesul culinar poate declanșa crizele hemoroidale sau le poate agrava dacă ele deja există. O consultație înaintea sărbătorilor este ideală în cazul în care vă confruntați cu această problemă. Medicul proctolog – specialist în afecțiunile anusului și rectului – vă va spune ce puteți consuma, ce este de făcut dacă începe o criză, ce alimente riscă să vă înrăutățească starea – de pildă, tot ce e picant, deci grijă la cârnații de casă plini de condimente.

 

  1. Nu încercați să scăpați de probleme gastroenterologice vechi și grave cu pastile văzute la televizor. Am observat cu toții cum s-au înmulțit reclamele la produse menite să ne scape de tulburări digestive. Dacă știți că aveți o sensibilitate sau aveți simptome care vă dau de gândit încă dinainte de ospățul sărbătorilor, vorbiți cu un medic. Nu rezolvați nimic dacă încercați să luați o pastilă considerată fals magică, ba chiar pierdeți timp prețios care poate și trebuie să fie alocat unui tratament corect și complet.

 

  1. Nu neglijați kilogramele care se adună de sărbători. 500 de grame de Crăciun, încă atâtea de Revelion, apoi mai adăugăm câteva până în Sfântul Ion și tot așa. Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai mare capcană pentru o greutate sănătoasă. Va fi greu, dar încercați să nu vă îngrășați mai mult de o jumătate de kilogram, maxim unul, în aceste zile ce urmează. Greutatea în exces va înrăutăți afecțiunile medicale deja existente – inclusiv hemoroizii sau bolile gastrointestinale – și va provoca unele noi.

De asemenea, pe cât posibil, evitați să consumați grăsimi, dulciuri și alcool la aceeași masă – este o combinație pe care veți ajunge să o regretați. Consumul de fibre, pentru un tranzit optim, și hidratarea – nu, vinul fiert nu se ia în calcul la cei 2 litri de lichide recomandați pe zi – sunt și ele extrem de importante.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel