Din cuprinsul articolului
Mulți oameni nu știu că au o problemă la ficat pentru că nu simt durere. Michael L. Volk de la Universitatea Loma Linda a descoperit trei simptome ascunse la care ar trebui să fiți atenți.
Globulele albe din sânge sunt primul semn ascuns că ficatul nu funcționează corect. Icterul este cauzat de o cantitate excesivă de bilirubină, un compus galben care se formează din descompunerea moleculelor de heme din corpul uman. Aceasta se acumulează în sânge atunci când există leziuni hepatice, blocarea canalelor biliare sau distrugerea crescută a globulelor roșii.
Oamenii menționează angiomul de păianjen ca fiind un al doilea semn care apare mai ales pe piept. Este vorba despre vase de sânge umflate care formează pete cu „măriri” asemănătoare pânzei de păianjen.
Dacă medicul constată că pacientul are enzimele crescute, acesta este un semn sigur că are probleme la ficat. Tratamentul ulterior se va baza pe o analiză a enzimelor hepatice ale pacientului.
Ciroza este o afecțiune în care ficatul pacientului este complet afectat și nu mai există nicio speranță de recuperare. Există mai multe tipuri de afecțiuni hepatice, iar printre acestea se numără: boala hepatică alcoolică, boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita virală cronică B sau C și boala hepatică autoimună.
Gradul de afectare a ficatului, precum și a altor organe, depinde în primul rând de cantitatea de alcool. Dar tipul de alcool, compoziția sa, tăria și alte criterii influențează, de asemenea, în mod semnificativ gradul de afectare a organului.
Care sunt cele mai dăunătoare băuturi alcoolice pentru ficat?
Vodca
Ni se spune adesea că vodca este cel mai pur tip de alcool. Se spune că există puține impurități în ea, iar compoziția conține doar alcool și apă. Dar chiar și așa, tăria băuturii rămâne ridicată. În plus, vodca este absorbită mai repede decât distilatele și provoacă o lovitură mai ascuțită asupra ficatului.
Vinul spumant
Tăria vinurilor spumante este mult mai mică decât cea a băuturilor alcoolice, cum ar fi vodca. Cu toate acestea, gradul de nocivitate al șampaniei pentru ficat nu este mai mic. Totul stă în compoziția băuturii, care, pe lângă etanol, conține o cantitate mare de dioxid de carbon. Datorită acestei componente, această băutură este absorbită rapid și afectează atât creierul, dar provoacă și daune grave ficatului.
Berea
Există o serie întreagă de medici și oameni de știință care consideră că berea este cea mai dăunătoare băutură pentru ficat. Această băutură, cu o concentrație scăzută, este cea care provoacă inflamarea organului și, în general, este extrem de dăunătoare pentru celulele hepatice. Cu toate acestea, dacă nu beți litri de bere, atunci există alte băuturi care sunt și mai nocive și mai „grele” pentru ficat.
Brandy
Potrivit unor rapoarte, această băutură alcoolică poate fi numită „cea mai grea” pentru ficat. În plus față de puterea mare, toate tipurile de brandy, inclusiv coniacul, conțin un număr mare de impurități care sunt extrem de dăunătoare pentru ficat. Coniacul conține multe uleiuri mucegăite, esteri și taninuri. Există chiar și o cantitate mică de metanol, care are nevoie de mai mult timp pentru a fi procesat de ficat decât etanolul.
Whisky
Cea mai grea băutură pentru ficat este tot această băutură specifică din Scoția, Irlanda sau orice altă țară. Tot de aceeași tărie ridicată, conține cea mai mare cantitate de uleiuri de fuzel. În doze mari, uleiurile de fuzel sunt cauza mahmurelii severe. Dar mahmureala este doar o consecință a faptului că ficatul nu a avut timp să facă față nici etanolului, nici impurităților, care nu fac decât să încetinească funcționarea organului și să-i deterioreze celulele.