Din cuprinsul articolului
Este un scenariu comun. O femeie în vârstă de 50 de ani se trezește cu o stare de greață. Fără să o bage în seamă, ea își continuă ziua, simțindu-se puțin obosită de dimineață, chiar cu respirația scurtă. Deși crede că nu este nimic grav, poate fi un blocaj în una dintre cele trei artere principale și că, în schimb, ar putea avea o problemă la stomac sau anxietate.
Nu există niciun blocaj major, nicio durere în piept. Nu poate fi vorba de un atac de cord, nu-i așa?
Medicii îi avertizează pe pacienți cât de diferite pot fi atacurile de cord și bolile de inimă la bărbați și la femei.
„Sindromul inimii frânte”, numele folosit pentru a descrie o afecțiune temporară care apare atunci când situațiile stresante sau surpriză provoacă dureri, poate fi o boală cardiovasculară care este mai frecventă la femei decât la bărbați.
Despre acest subiect a vorbit cardiologul Erica Spatz, MD, MHS, de la Yale Medicine, cercetător clinic la Centrul Yale pentru cercetare și evaluare a rezultatelor (CORE), care se concentrează pe calitatea asistenței medicale, despre modul în care se schimbă cunoștințele despre femei și bolile de inimă.
Da. Ciclurile hormonale pot afecta sănătatea cardiovasculară a femeilor. În anii premergători menopauzei, estrogenul este protector pentru inimă – estrogenul relaxează arterele și promovează colesterolul bun.
În anii de peri-menopauză, însă, pe măsură ce estrogenul scade, apar factori de risc cardiovascular, cum ar fi colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială, inclusiv la femeile care anterior aveau valori normale sau chiar scăzute ale colesterolului și tensiunii arteriale.
Incidența bolilor de inimă la femei începe să crească în jurul vârstei de 65 de ani – cu aproximativ 10 ani mai târziu decât la bărbați, probabil din cauza efectelor protectoare ale estrogenului.
Dacă terapia de substituție hormonală (estrogen plus sau minus progesteron) crește sau scade riscul de boli de inimă este nuanțată, iar povestea este încă în desfășurare.
În anii 1980 și 1990, se credea că estrogenul protejează femeile împotriva apariției bolilor de inimă – și a fost folosit cu generozitate în acest scop. Cu toate acestea, atunci când Women’s Health Initiative a testat efectele estrogenului într-un studiu clinic randomizat, a constatat un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
Durerea toracică este cel mai frecvent simptom la ambele sexe, dar este posibil ca femeile să nu resimtă o durere intensă, ca un elefant așezat pe pieptul lor. Ele pot avea o strângere în piept sau o durere surdă; de asemenea, pot avea dificultăți de respirație, dureri de maxilar sau greață.
Uneori, simptomele sunt mai difuze, cum ar fi amețeli, piele umedă sau oboseală neobișnuită atunci când ies la plimbare sau fac ceva care de obicei le este ușor. Se întâmplă adesea ca femeile să aibă o multitudine de simptome – poate dureri în piept, dar și o mulțime de alte simptome care diluează durerea toracică.
3. Atacurile de cord
Nu numai că simptomele pot fi diferite, dar constatările la teste pot să nu urmeze modelul tipic. Femeile nu prezintă întotdeauna mecanismele patologice clasice care duc la atacuri de cord. Mai exact, testele noastre sunt concepute pentru a căuta blocaje într-una dintre cele trei artere principale care alimentează inima cu sânge.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…