Din cuprinsul articolului
Multor oameni le place să bea un pahar de vin roșu în timpul prânzului sau al cinei.
3 motive bune pentru a bea un pahar de vin roșu în fiecare zi
Publicația WebMD raportează că acest obicei este bun pentru sănătate atâta timp cât băutura este consumată în cantități rezonabile. Acestea sunt câteva dintre efectele pozitive ale vinului roșu asupra organismului.
Antioxidanții din vinul roșu pot scădea tensiunea arterială, scriu experții portalului „WebMD”. Mai multe studii confirmă că la persoanele cu tensiune arterială ușor crescută, după ce consumă vin roșu, aceasta este scăzută. Medicii spun că polifenolii conținuți în vinul roșu sunt responsabili pentru acest lucru.
Vinul roșu protejează sănătatea inimii. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această acțiune a băuturii, unele studii anterioare au arătat că vinul roșu este bun pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la reducerea riscului de depuneri de grăsimi dăunătoare în artere și îmbunătățește circulația sângelui.
Băutura face vasele de sânge mai elastice, ceea ce stimulează circulația sângelui. Oamenii de știință de la King’s College London au arătat că vinul roșu reduce colesterolul rău și previne formarea cheagurilor de sânge.
Polifenolii din băutură împiedică formarea proteinelor care produc compuși toxici care ucid celulele creierului. Polifenolii pot reduce, de asemenea, toxicitatea compușilor existenți, atenuând astfel leziunile cognitive ale creierului.
Alte beneficii ale vinului
Vinul (sau mai degrabă antioxidantul resveratrol conținut în acesta ) previne afectarea vizuală legată de vârstă și ameliorează inflamația în bolile oculare. Vinul roșu stimulează creșterea bacteriilor intestinale benefice. În cantități mici, acționează ca un prebiotic și ajută la o digestie bună.
De asemenea, vinul roșu ajută la combaterea insomniei, oferă relaxare în condiții de stres, îmbunătățește tonusul general și performanțele fizice și mentale.
Deși unele studii au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale consumului de vin roșu, trebuie avut în vedere că acesta prezintă și anumite riscuri. Alcoolul este strict interzis oricărei persoane cu afecțiuni hepatice, poate afecta creșterea în greutate, iar consumul excesiv de alcool poate duce la dependență.
Chiar și o doză minimă de alcool etilic în organism dăunează semnificativ ficatului. Această substanță încetinește întregul metabolism. Consumul excesiv de vin poate provoca ciroza hepatică, o boală gravă în care toate funcțiile acestui organ sunt afectate.